Cătălin Tolontan face pe blogul personal o analiză a circuitului celor 23 de milioane de euro de la Astra Asigurări către Medien Holding-România liberă.
Tolontan scrie că Dan Adamescu a suferit cîteva crize, chiar în sediul companiei de asigurări. ”În ultimele zile, e aproape permanent însoțit de medici”, povestesc cei de la Astra.
Între leșinuri, Adamescu încearcă să-și calmeze salariații. Bărbatul de 66 de ani le-a trimis mailuri în care a păstrat cam aceeași retorică expusă publicului: e un atac politic, firma își va reveni, oamenii să stea liniștiți. Dar a uitat ceva. A uitat să trimită mailuri și la România liberă, ziarul fără care n-ar fi ajuns niciodată acolo unde este și ziar care a devenit victimă colaterală a evenimentelor.
”Cînd am preluat România liberă, ziarul avea în conturi peste 6 milioane de dolari”, sună una dintre frazele preferate prin care Adamescu își atestă vocația de businessman în fața apropiaților săi. Nu e o laudă gratuită. E un modus operandi.
La fel s-a întîmplat și la clubul de fotbal Oțelul Galați. 7 milioane de euro în cont avea campioana României cînd a atras atenția lui Adamescu.
Dan Adamescu țintește companiile cu surplus de cash și, printr-o alchimie care poate educa, în funcție de gusturi, fie studenți de la Harvard, fie generații de procurori anticorupție, el intră în posesia acestor firme.
Și nu e vorba doar despre bani lichizi. În cazul României libere, ziarul vechi fondat în 1877 avea un patromoniu imobiliar substanțial. Terenuri, clădiri, tipografie… ”Astăzi, România liberă mai are 23 de oameni în redacție”, povestește cineva din interior. Ei sînt plătiți în general cu întîrziere și supuși, de cînd a erupt scandalul, atacurilor publice.
Unde au ajuns banii de la Astra Asigurări
Pentru România liberă, problemele au început cînd ASF a făcut public faptul că Astra a împrumutat 23 de milioane de euro societății Medien Holding SRL, editorul ziarului. Din acel moment, a părut evident că împrumutul a mers în ziar. 23 de milioane de euro pentru 23 de oameni. Frumos! ”Lucrurile nu stau așa, banii împrumutați n-au ajuns la ziar”, susține o sursă din interior. Astăzi, tabloul se explică.
Iată cum arată adevăratul raport dintre Dan Adamescu și România liberă, reconstituit pe mai multe planuri și din mai multe voci.
”După ce a cîștigat din ea aproape un deceniu, Dan Adamescu a finanțat extrem de puțin România liberă în ultimii ani. În 2013, de pildă, a dat cîteva sute de mii de euro, doar în ultimul trimestru. Iar acești bani au venit prin publicitate, fie de la Astra, fie de la alte companii controlate de el, nu prin împrumuturi sau vărsăminte de la Medien Holding”, sună o mărturie. Cei care vorbesc insistă că ”noi, cei de la ziar, nici nu am știut de cei 23 de milioane de euro de la Astra”. E posibil?
Este, pentru că, deși pe hîrtie apare drept proprietara mărcii, societatea Medien Holding, SRL, cu acționari anonimi în paradisuri fiscale, funcționează ca o cupolă. De fapt, ziarul, tipografia, publicitatea și toate celelalte lucruri care țin de media sînt operate pe alte patru companii. Pe aceste companii este plătită și redacția.
Ce se întîmplă în Medien Holding, locul unde a intrat împrumutul enorm de la Astra, nu știu decît Dan Adamescu și fiul său Alexander, acesta fiind și administratorul societății.
O altă mărtuire, obținută azi, susține că ”Doar 1% din banii împrumutați de la Astra au intrat în media, dar nici aceștia direct, ci prin Grupul de Presă Român, o altă companie a lui Adamescu, prin care se vinde publicitate la ziar și la reviste. E vorba de aproximativ 250.000 de euro. Atît! Restul de 99% au plecat, într-o lună, într-o direcție necunoscută. Dar aveți grijă ce scrieți că Adamescu este periculos!”.
Și, totuși, cum trăiește România liberă? În primul rînd, ziarul încasează mulți bani din anunțuri. Mai mult decît se poate bănui! Peste 1 milion de euro pe an! Suma este fabuloasă la nivelul pieței din România. Există doar cîteva titluri care încasează din marea publicitate, print plus online, cît încasează România liberă din anunțuri!
Sînt trei feluri de anunțuri: mica publicitate (în general de la persoane private), anunțurile de la autoritățile de stat (aici Puterea i-a dat o mina de ajutor lui Adamescu) și anunțurile juridice (insolvențe, falimente…).
Marea publicitate se adaugă acestor venituri, dar reprezintă puțin față de milionul despre care am vorbit. Mai apare publicitatea la proiectele europene, pe care RL le cîștigă pentru că este și în acest business. În total, din banii de publicitate, anunțuri, marea publicitate și proiectele europene, se asigură salariile tuturor oamenilor din cele patru companii, de la tipografi la ziariști, care nu depășesc 1,5 milioane de euro pe an.
Mai iau 500.000 de euro din vînzarea ziarului către cititori, tipografia face ceva bani din clienți, se peticesc. Sigur că România liberă e pe minus în ultimii ani, aproape toate trusturile de presă și titluri sînt, dar contribuția patronatului este tot mai mică la finanțarea pierderilor. Se măresc soldurile, se intră în insolvență, se trece pe alte societăți, dar nu se investește! Nu e un reproș, ci o constatare. Mecena mai așteaptă. Epoca filosofiei nonprofit asumate in media din România e departe, mai scrie Tolontan pe blog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News