Jurnalistul GSP, Cătălin Tolontan, face o analiză a presei româneşti din ultimii ani şi trage o concluzie sumbră, spunând că ziariştii sunt subjugaţi de patroni, iar situaţia economică gravă din media nu a degradat niciunde profesia ca în România.
Într-un articol postat pe blogul său şi intitulat sugestiv “Ce suntem noi: viiitor sau trecut?,“ Cătălin Tolontan face o evaluare a presei de la noi, pornind de la cifre date publicităţii de Media Fact Book: 23 de milioane de euro publicitate în 2012 față de 82 de milioane în 2008. În opinia jurnalistului, aceste cifre par “Vestitorul Sumbru și Involuntar al viitorului presei scrise din toată lumea.“ “Nimeni nu știe cum va arăta viitorul. Dar un lucru e clar. În nici un caz așa cum arată prezentul jurnalismului de la noi,” scrie jurnalistul.
“Ne-am înșelat. Nu sîntem viitor (...) “Și, totuși, nicăieri jurnaliștii n-au predat armele profesiei lor în mîna patronilor, ca în România. Faptul că media o duce rău economic, n-a degradat profesia într-un asemenea mod ca la noi,” evalueză dl Tolontan presa românească.
Cătălin Tolontan explică faptul că miza e repezentată de jurnalism, nu de ziare. ”În fond, din punctul de vedere al celor care înțeleg ce se întîmplă, miza este jurnalismul, nu forma sa de exprimare: hîrtie, online, TV, radio. Iar aici, în domeniul valorilor jurnalistice, România suferă cel mai mult. Nicăieri valorile și standardele n-au fost afectate atît de mult,” scrie jurnalistul GSP. Despre presă la nivelul economic, Cătăin Tolontan prezintă o situaţie aflată în involuţie. ”Peste tot, economic e rău. Pentru fiecare 1 dolar cîștigat pe net, ziarele pierd 25 de dolari din print'” mai scrie Cătălin Tolontan.
Partizanatul, o boală contagioasă
”Fenomenul abandonului standardelor e masiv pe televiziuni, mai ales pe cele de știri, și rămîne de văzut dacă piața de publicitate mai mare decît la ziare va salva TV-ul din problemele financiare pe care a început să le resimtă! Partizanatul s-a extins, mai ales în această vară, și la publicații, dar nu la toate și parcă nu în aceeași măsură. Adevărul e că, mai ales atunci cînd cifrele îți dau în cap, dacă nu-ți aperi nici profesia, pentru ce mai lucrezi? Cînd contabilitatea trage linia, nu te poți refugia în nimic, pentru că n-ai mai păstrat nimic din vechea meserie, ți-ai predat-o în virtutea a ceea ce ai crezut că este calea salvării din criza media. Dar nu e!,” mai scrie Cătălin Tolontan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News