TOMA CARAGIU şi JEAN CONSTANTIN ar fi împlinit, pe 21 august, vârste de 89, respectiv 87 de ani. Considerat un „ploieştean get-beget" cum îi plăcea să spună, TOMA CARAGIU a sfârşit tragic, în timpul cutremurului din 4 martie 1977. Născut tot la 21 august, dar în 1928, JEAN CONSTANTIN și-a pus amprenta asupra scenei românești.
TOMA CARAGIU s-a născut la data de 21 august 1925, la Argos Orestiko, în Grecia, într-o familie de aromâni (Nico Caragiu şi Atena Papastere Caragiu). Familia Caragiu s-a stabilit la Ploieşti, unde viitorul actor a urmat cursurile Liceului "Sfinţii Petru şi Pavel".
TOMA CARAGIU a fost cooptat în trupa de teatru a liceului şi a scris în revista şcolii. În vara anului 1945 a primit diploma de bacalaureat şi s-a înscris la Drept. A abandonat însă cursurile, alegând să urmeze Conservatorul de Muzica şi Arta Dramatică Bucureşti, clasa Victor Ion Popa. A debutat pe scena studioului "Teatrului Naţional" din Piaţa Amzei (1948), când încă student în anul III, i s-a încredinţează rolul unui scutier în piesa "Toreadorul din Olmado", pusă în scenă de regizorul Ion Şahighian. La 1 mai 1948 s-a angajat ca membru al corpului artistic al Teatrului Naţional. A obţinut diploma de absolvire a IATC în 1949, la vârsta de 24 de ani, iar la 1 aprilie 1951 s-a angajat la "Teatrul de Stat" din Constanţa, unde a jucat, printre altele, rolul lui Rică Venturiano din piesa "O noapte furtunoasă".
TOMA CARAGIU. În 1953, la vârsta de 28 de ani, a fost numit director al "Teatrului de Stat" din Ploieşti, funcţie pe care o va deţine timp de 12 ani. În 1965 a fost invitat de Liviu Ciulei şi a pleacat la Teatrul Bulandra din Capitală.
TOMA CARAGIU. În cei 51 de ani de viaţă, actorul a jucat în peste 90 de spetacole de teatru şi a rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, fiind celebru pentru interpretările sale filmografice, dar mai ales pentru scheciurile de televiziune realizate în colaborare cu regretatul Alexandru Bocăneţ şi scrise de Dan Mihăescu.
TOMA CARAGIU a jucat în 39 de filme, dintre care amintim seria "Brigada Diverse"(1970, 1971), "Şeful sectorului suflete" (1967), "Săptămâna nebunilor" (1971), "Nu filmăm să ne-amuzăm" (1975), "Operaţiunea Monstrul" (1976).
De asemenea, a jucat alaturi de alţi actori legendari: Ştefan Bănică, Puiu Călinescu, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu.
TOMA CARAGIU a fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti.
JEAN CONSTANTIN, un mare comis al scenei românești
JEAN CONSTANTIN s-a născut la data de 21 august 1928, la Techirghiol. A început să muncească la Constanţa, ca muncitor normator, unde a cunoscut oameni talentaţi alături de care a înfiinţat o brigadă artistică. Apoi a început să joace la Casa de Cultură, iar din 15 decembrie 1957 s-a înfiinţat secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, unde actorul a rămas până la ieşirea la pensie, potrivit ziarulring.ro.
JEAN CONSTANTIN a debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957. A jucat în circa 80 de filme devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)".
JEAN CONSTANTIN a jucat pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul "O scrisoare pierdută", de Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care "Vine poliţia!" de la Pro TV şi în "Regina", difuzat de Acasă TV. A jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie, Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bănică etc. "Maestrul comediei româneşti", a decedat pe 26 mai 2010, la vârsta de 81 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News