EXCLUSIV  Toma Dinu despre controversatul erbicid cu potențial cancerigen: Un coleg susținea că sarea de bucătărie e mai toxică decât glifosatul

Decanul Facultatății de Managemant și Dezvoltare Rurală, USAMV, Toma Dinu.
Decanul Facultatății de Managemant și Dezvoltare Rurală, USAMV, Toma Dinu.

Decan al Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Toma Dinu a abordat subiectul controversatului erbicid- GLIFOSAT. 

Invitat într-o emisiune a DCNewsTV, alături de jurnalistul Val Vâlcu, decanul Toma Dinu a făcut referire la alimemtele modificate genetic și la erbicidele folosite în cultivarea acestora.

Într-un punct al interviului, decanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti,  a adus în discuție celebrul deja GLIFOSAT, un erbicid controversat in UE, ba chiar interzis în unele state din cauza potențialului ridicat cancerigen și care este utilizat în special în culturile de soia și porumb modificat genetic. 

Așadar, pe acest subiect decanul a declarat: ”Apropo de erbicidul care este folosit în cultura soiei și a porumbului, e vorba despre glifosat. Este declarat ca fiind cu efecte cancerigene. Mi-aduc aminte de un fost coleg de-al meu care spunea la un moment dat că sarea de bucătărie e mai toxică decât glifosatul”.

”Eu pun un pic altfel problema, apropo de situația asta. Vă repet, puii și porcii din UE sunt crescuți pe bază de furaje din soia. Ați auzit de vreun pui sau vreun porc care a murit din cauza consumului de furaje din soia?”, concluzionează acesta.

Reamintim cititorilor că Germania a interzis până în anul 2023 folosirea erbicidului glifosat, care face obiectul unor procese, în SUA, cu mize de miliarde de dolari, pentru că ar cauza cancer, potrivit Agerpres.

Potrivit aceleași surse, și Parlamentul austriac a aprobat un proiect de lege care interzicea utilizarea glifosatului. Erbicidele pe bază de glifosat sunt cele mai utilizate produse de combatere a buruienilor din lume.

Astăzi, Agenția Europeană pentru Produse Chimice din  UE ne spune că  GLIFOSATUL  nu este cancerigen însă ecologiștii acuză inconsecvențe serioase în evaluarea științifică  pe baza căreia UE a ajuns la această concluzie. 

Citește și....

Agenția UE: „Glifosatul nu este cancerigen”. Ecologiștii acuză inconsecvențe serioase în evaluarea științifică a UE

Concluziile studiului sunt aceleași cu cele la care ajunsese Echa în urmă cu cinci ani: „Clasificarea glifosatului ca agent cancerigen nu este justificată”. Dar pentru ecologiști și ONG-urile de susținere a sănătății, evaluarea agenției ar fi fost ghidată de judecăți neștiințifice. 

Glifosatul a fost în centrul controverselor furioase din 2015, când un studiu realizat de IARC, agenția OMS împotriva cancerului, l-a indicat ca fiind potențial cancerigen.

După publicarea respectivului studiu, au urmat procese în SUA împotriva Bayer, compania germană care între timp preluase Monsanto, producător al erbicidului, unul dintre cele mai folosite în agricultură.

În plus, unele studii indică faptul că expunerea la pesticide pe bază de glifosat este legată de efecte negative asupra dezvoltării umane, reproducerii și sistemelor hormonale. Citește în continuare AICI.

Te poate interesa și...

Glifosatul, erbicidul INTERZIS în SUA, folosit în România. REACȚIA Ministerului Agriculturii

Glifosatul, substanța declarată cancerigenă de o instanță din Statele Unite ale Americii, devine din nou o controversă la nivel mondial, după ce autoritățile au decis ca o cunoscută companie farmaceutică să plătească o sumă uriașă drept despăgubiri, pentru efectele cancerigene ale produsului. 

Astfel, Glifosatul este o substanță utilizată des atât în agricultură, cât și în spații recreative precum parcuri și grădini pentru împiedicarea dezvoltării buruienilor și a insectelor. 

Cum a reacționat Ministerul Agriculturii....Citește știrea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel