EXCLUSIV  Tomac, mișcare cu efect pe termen lung în cauza Tezaurului României: Acest vot va fi primul semnal că UE este alături de noi în fața Rusiei / video

Agerpres
Agerpres

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a vorbit despre rezoluția din Parlamentul European care prevede returnarea de către Federația Rusă a tezaurului României.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a oferit un interviu exclusiv pentru DC News în care a vorbit despre rezoluția care se află pe masa Parlamentului European și care prevede ca Rusia să returneze României Tezaurul care a fost transportat pentru protecție la Moscova acum mai bine de o sută de ani.

„Sper ca pe 14 martie să avem acest vot în plenul Parlamentului European. Eu mi-am propus prin această rezoluție să aduc în atenția opiniei publice europene un subiect de interes major pentru români, un subiect care reprezintă un caz unic în istorie, acela în care o țară, în vreme de război, și-a transferat întregul său Tezaur într-un alt stat și, ulterior, din rațiuni ce țin de evoluțiile interne ale Rusiei, Moscova nu a dorit să ne mai returneze Tezaurul Băncii Naționale și celelalte bunuri de patrimoniu care aparțin poporului român.

În timp ce evoluția noastră a fost una fantastică în ultimii 30 de ani, Rusia a rămas un actor important care încă amenință securitatea în Europa. Eu cred că este un moment de bilanț și avem nevoie de acest mesaj de solidaritate din partea UE. De altfel, BNR și-a propus să internaționalizeze acest subiect și el se înscrie în această logică de a face cunoscută cauza Tezaurului României la Moscova“, a punctat europarlamentarul.

România, susținere internațională în problema Tezaurului

„Dacă vom avea o rezoluție a Parlamentului European, ar fi primul semnal că UE este alături de România în această speță. Rusia înțelege tot mai mult că nu poate câștiga războiul din Ucraina, iar când se vor relua relațiile, când Moscova nu va mai susține acest conflict, va trebui să găsim o cale de dialog, iar pentru noi e important ca pe acest dosar să avem alături de noi implicată și Uniunea Europeană.

Dacă vom reuși să avem această rezoluție, ar fi un pas uriaș făcut în această direcție, deoarece în mod clar lucrurile se vor schimba fundamental. Cred cu sinceritate că vom avea șanse mult mai mari după această rezoluție să reaprindem jocul pe teren diplomatic pentru a putea duce mai departe acest subiect și să ne atingem obiectivul de a vedea din nou acasă cele peste 91,5 tone de aur fin, monede rare, bunuri de patrimoniu și obiecte valoroase“, a conchis Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI        -       Rezoluție PE de returnare a tezaurului românesc. Bogdan Chirieac: Trebuie să ții problema caldă. Va exista un istoric al acestor cereri

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel