Eugen Tomac, lider PMP și eurodeputat, a calificat scenariul de separare a României de Bulgaria în ceea ce privește aderarea la zona Schengen drept neviabil și imposibil de implementat.
Declarația a fost făcută în timpul unei apariții la B1 TV. Iată ce a spus liderul PMP:
„Nu e pentru prima dată când decidenți români utilizează în spațiul public acest scenariu, care, din punctul meu de vedere, nu poate fi aplicat din două motive. În primul rând, pentru că atunci când am aderat la Uniunea Europeană tratatul suna «România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană», deci am semnat în același timp tratatul de aderare.
De asemenea, toate evaluările noastre în ceea ce privește spațiul Schengen au fost făcute la pachet – și cred că aici s-a greșit enorm că autoritățile române n-au avut o strategie de a convinge toate statele membre, împreună, să nu existe blocajele pe care le avem în clipa de față. Cred că ar fi o eroare să mergem pe acest scenariu de decuplare a României de Bulgaria, pentru că este nerealist și nu poate fi pus în aplicare.
Este un scenariu despre care s-a discutat și anul trecut, chiar înainte de votul de pe 8 decembrie, și anume ca România să se decupleze de Bulgaria, un scenariu care a fost vehiculat în sânul instituțiilor europene, însă este nerealist, contraproductiv și fără niciun fel de finalitate. De aceea, cred că este riscant să mergem pe o asemenea linie, în condițiile în care noi avem nevoie de un spațiu Schengen funcțional împreună cu Bulgaria.
Imaginați-vă ce ar însemna ca frontiera Uniunii Europene să se oprească pe Dunăre, iar vecinii noștri să rămână în afară. Tot cetățenii români ar avea de suferit, pentru că noi, pe această zonă de sud-est a Europei, Bulgaria și Grecia avem o relație destul de intensă și evident că ne-ar afecta foarte mult”.
Marcel Ciolacu a anunțat, în Bloomberg, că România s-ar putea despărți de Bulgaria în demersurile pentru Spațiul Schengen.
Dacă ar fi mai avantajos pentru România, țara noastră ar putea încerca să intre separat de Bulgaria în Spațiul Schengen, conform premierului.
Premierul României a numit eșecul țării de a adera la Schengen o ”profundă nedreptate”, afirmând că va căuta o întâlnire extraordinară și va cântări măsurile legale pentru a ieși din impas.
Marcel Ciolacu a subliniat că ducem, de peste un deceniu, această luptă, deși ambele țări, România și Bulgaria, au îndeplinit de mult condițiile. Controalele la frontieră au cauzat pierderi de miliarde de euro și zile de așteptare pentru camioanele care transportau mărfuri, inclusiv cereale și provizii militare pentru Ucraina, a mai punctat premierul Ciolacu pentru Bloomberg.
Vetoul guvernului olandez se concentrează asupra Bulgariei, pe când al Austriei asupra României. Marcel Ciolacu a spus că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă de șase luni a Consiliului UE, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie pentru a reexamina candidatura țării noastre.
Întâlnirea ar urma să aibă loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, premierul mizând că s-ar putea schimba calculul politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu