Tomac (PMP): Incompetența lui Câciu ne-a costat 38 de miliarde de lei în doar 15 luni

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Depășirea pragului îndatorării de 50% din PIB (peste 700 de miliarde de lei) reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că Guvernul a scăpat hățurile din mână când vine vorba de execuția bugetară și că nu este capabil să reechilibreze lucrurile din perspectivă fiscal-bugetară. Necesarul de finanțare pentru rostogolirea acestei datorii publice a ajuns la 160 de miliarde de lei (peste 32 de miliarde de euro), fiind cel mai înalt nivel din istorie. Iar finanțarea se face la împrumuturi cu dobânzi record.

„Odată cu depășirea pragului de 50% din PIB pentru datoria publică, PMP solicită Guvernului să respecte legea răspunderii fiscal-bugetare și să prezinte un plan coerent de reechilibrare îndeosebi din perspectiva cheltuielilor. Incompetența lui Dorel Câciu, ministrul de Finanțe cel mai incompetent și tupeist din istoria recentă a României, ne-a costat peste 38 de miliarde de lei în doar 15 luni: 29 de miliarde în 2022 și 9,1 miliarde pe primul trimestru din 2023. Sunt banii plătiți de Guvern doar pentru dobânzile aferente creditelor acumulate. Se întâmplă asta pentru că Ministerul Finanțelor nu reușește să genereze încredere și aproape toate împrumuturile sunt pe termen scurt la dobânzi uriașe. Adrian Câciu trebuie obligatoriu înlocuit odată cu rotativa guvernamentală”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară.

Din ce se întâmplă în SUA, unde există un blocaj între republicani și democrați tocmai pe tema datoriei publice, dar și urmare a presiunilor asupra marilor datorii europene, devine evident că ne îndreptăm spre o criză a datoriilor suverane. În fața unei astfel de perspective, trebuie avută în vedere reducerea la maximum a deficitului, pentru a nu se repeta povestea din 2007 – 2008, când Guvernului PNL (Tăriceanu) susținut de PSD (Geoană) îi duduia economia în cap. 

„O propunere echilibrată este amendarea legii responsabilității fiscal – bugetare în așa fel încât deficitul să nu poată fi niciodată mai mare decât creșterea economică prognozată. Asta pentru că se poate lesne observa că inventitatea PSD – PNL – UDMR este atât de mare încât reușesc să depășească prevederile inițiale. De asemenea, ceea ce a făcut ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, echivalează cu subminarea economiei naționale. La nivel minimal, Parlamentul ar trebui să inițieze o comisie de anchetă care să lămurească modul în care am ajuns de la 35% datorie publică la 50% datorie publică în doar trei ani, proces accelerat odată cu instalarea Guvernului Ciucă și înscăunarea lui Câciu la finanțe”, a afirmat Tomac.

 PMP reamintește că ne aflăm în această situație și pentru că avem un Buget pe 2023 fake, lucru dovedit de execuția bugetară din trimestrul unu. Guvernanţii estimau un deficit de 4,4% (încă uriaş faţă de ţinta revenirii la sub 3% în 2024). Consiliul Fiscal spunea că va fi de 5,7%, iar încasările bugetare vor fi cu 11,3 miliarde de lei mai mici decât estimările. De asemenea, bugetul pe 2023 este mult prea optimist. Bugetul este construit pe încasări din PIB de 34,77%. 

Nu în ultimul rând, constatăm că economia privată nu se simte deloc bine, România fiind redusă la statutul de piață de desfacere. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în 2022 un deficit de 26,571 miliarde euro, în creştere cu 52,07% comparativ cu cel din anul precedent, care a fost de 17,473 miliarde euro. În primele trei luni ale lui 2023, deficitul balanței comerciale este de 6,8 miliarde de euro, cu potențial de a depăși pe tot anul ce s-a întâmplat în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel