Liderul PMP, Eugen Toma a transmis o scrisoare deschisă preşedinţilor partidelor din coaliţia de guvernare: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) şi Hunor Kelemen (UDMR), pe care a prezentat-o miercuri pe pagina sa de socializare.
Partidul Mişcarea Populară solicită restructurarea guvernamentală prin reducerea numărului de ministere la maximum 15 şi scăderea numărului de secretari de stat arondaţi fiecărui minister la maximum doi, cu excepţia ministerelor implicate direct în gestionarea fondurilor europene, unde ar trebui să existe un secretar de stat dedicat, afirmă liderul PMP, Eugen Tomac.
El le-a transmis o scrisoare deschisă preşedinţilor partidelor din coaliţia de guvernare - Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) şi Hunor Kelemen (UDMR) - pe care a prezentat-o miercuri pe pagina sa de socializare.
"Dacă doriţi solidaritate din partea societăţii româneşti, trebuie să arătaţi întâi de toate că aveţi voinţă politică să reduceţi cheltuielile aparatului administraţiei publice centrale, mai ales în contextul în care cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-au majorat cu 16,2% (peste nivelul inflaţiei) în primele şapte luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. În acest moment, România are un guvern format dintr-un premier, doi viceprim-miniştri, 20 de miniştri, un secretar general şi 97 de secretari de stat (de aproape trei ori mai mulţi decât un stat precum Franţa). Este ruşinos ca tu, Guvern, să le spui pensionarilor că nu poţi să le măreşti veniturile în ciuda inflaţiei galopante care a muşcat puternic din puterea de cumpărare, dar să înfiinţezi posturi de secretari de stat remunerate cu 17.000 de lei lunar şi garnisite cu subsecretari de stat, şoferi şi secretare", precizează Eugen Tomac.
În opinia sa, "dacă PSD, PNL şi UDMR renunţă la logica "satului de vacanţă" în care fiecare trebuie să primească posturi pentru a-şi mulţumi baza partidului, avem şansa unui guvern mai suplu care să poată să ia decizii coerente în momente esenţiale".
"Dacă premierul Ciucă înţelege că un executiv mai suplu, cu portofolii coerente şi cu responsabilităţi bine trasate poate acţiona mai bine ţintit, se pot rezolva şi problemele de încredere pe care le are Cabinetul de miniştri: se poate face o remaniere guvernamentală extinsă, aşa cum a cerut PMP încă din aprilie 2022. Miniştrii care au ajuns să întrebe la televizor retoric de ce oamenii nu îi cred şi de ce există o atmosferă de apocalipsă generalizată ar trebui să se uite în oglindă şi să intre de urgenţă pe lista remaniaţilor. Domnilor preşedinţi, sper să acţionaţi pentru România, nu pentru politruci mărunţi agăţaţi de funcţii şi avantaje", mai scrie Eugen Tomac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu