Un procuror de la DNA a cerut, marţi, judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnarea fostului judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă la închisoare cu executare.
Procurorul a mai cerut în cazul lui Toni Greblă aplicarea dispoziţiilor legale privind concursul de infracţiuni, pedepsele accesorii şi interdicţia de a mai ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă. În plus, reprezentantul DNA a cerut confiscarea de la Toni Greblă a bunurilor obţinute nelegal, scrie Agerpres.
De asemenea, procurorul de şedinţă a cerut închisoare cu executare şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, respectiv oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi pentru Grecu Gheorghe şi Victor Dolghi.
Procurorul a explicat că Toni Greblă este acuzat de trafic de influenţă în relaţia cu omul de afaceri Ion Bîrcină, căruia i-a promis că va interveni la funcţionari şi conducători din companii naţionale, printre care şi Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Oltenia, pentru ca omul de afaceri să obţină diverse contracte.
Ce a spus procurorul
'Din actele de la dosar, rezultă că intervenţiile lui Toni Greblă au avut loc faţă de Laurenţiu Ciurel pentru cumpărare de energie electrică. De asemenea, s-au exercitat acte similare pentru a obţine informaţii de la CNADNR prin intermediul lui Narcis Neaga, intervenţii la Ministerul Culturii pentru descărcarea arheologică în vederea unor lucrări la autostrada Deva - Lugoj. Ion Bîrcină trimitea un om de încredere la biroul parlamentar al lui Toni Grebla, iar acesta din urma îl direcţiona la directori de companii naţionale', a spus procurorul, conform sursei citate.
[citeste si]
Reprezentantul DNA a arătat că omul de afaceri Ion Bîrcină a organizat mese festive în comunităţile de romi din judeţul Gorj, în circumscripţia unde Toni Greblă a candidat la Parlament. Procesul continuă cu pledoariile avocaţilor, după care va urma ultimul cuvânt al inculpaţilor. Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă (trei infracţiuni) din care una în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii în formă continuată (13 acte materiale).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu