Toni Greblă a explicat toate posibilele scenarii ale acestor alegeri, în condițiile din ce în ce mai complicate legate de validarea sau refacerea turului 1 și mandatul parlamentarilor.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a avut o intervenție la Antena 3 CNN, unde a răspuns la cele mai importante și complicate întrebări legate de desfășurarea alegerilor.
Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe de astăzi se încheie cu un anunț extrem de important. Expedierea buletinelor de vot din străinătate a început astăzi, 29 noiembrie, și va continua în zilele de 1, 2 și 3 decembrie. Ce se întâmplă cu termenul pe care Curtea Constituțională l-a dat pentru renumărarea voturilor? Ar fi trebuit să se termine mâine seară, la ora 22.
Toni Greblă: „Până mâine seară, cel mai târziu, toate secțiile de vot din țară vor fi numărate. Rămâne o problemă cu secțiile de vot din străinătate. Astăzi au venit sacii din Republica Moldova și din alte câteva țări europene. În cursul nopții vor mai veni câteva zboruri, tot din Europa sau din vecinătatea Europei, astfel încât până la sfârșitul zilei de mâine, sau poimâine dimineață, vom avea în țară cel puțin 95% din numărul secțiilor de votare. Vor rămâne câteva secții de votare din străinătate unde materialele nu pot să ajungă în timp util, dar Biroul Electoral Central, sunt convins, va centraliza mâine noapte, luni dimineață, rezultatele din teritoriu și din toate secțiile de votare din străinătate care vor fi ajuns. Va înainta un prim document Curții Constituționale pentru ședința de luni. Dacă Curtea Constituțională, apreciez eu acum, va avea cel puțin 95% din numărul secțiilor de votare, vor lipsi secții de votare din străinătate, din țări îndepărtate, din Africa, America de Sud, unde numărul votanților nu este semnificativ, pentru că marea majoritate a votanților se găsesc în UE, și cred că va putea Curtea Constituțională să tragă o concluzie cu privire la posibilitatea fraudelor majore din numărul secțiilor examinate. Cred că ar putea să ia o hotărâre. În situația în care Curtea Constituțională consideră că este necesar să le verifice chiar pe toate, atunci termenul se va prelungi, situație care va complica foarte mult desfășurarea alegerilor.”
Termenul pentru validarea scrutinului din 24 noiembrie, al turului 1, este vinerea viitoare?
Toni Greblă: „Depinde cum privim lucrurile. Ca scrutinul din 8 decembrie să se poată desfășura, trebuie tipărite buletinele de vot. Eu sunt pregătit pentru a da comanda și acum pentru tipărirea buletinelor de vot, numai că nu avem validarea rezultatului din primul tur, astfel încât nu știu ce să trecem pe buletinele de vot. Nu știm cele două nume care vor fi pe buletinele de vot în turul 2.”
Ca atare, dacă decizia Curții Constituționale nu va fi luni, nu rămâne nici timp pentru campania pentru turul 2…
Toni Greblă: „Și mai ales nu rămâne timp pentru tipărirea buletinului de vot. Monitorul Oficial are nevoie de 2 zile și jumătate pentru tipărirea, în 3 schimburi, a celor aproximativ 20 de milioane de buletine de vot. Dacă aceste buletine nu încep să fie tipărite, cel mai târziu miercuri dimineață, atunci nu pot să ajungă la secțiile de votare sâmbătă seara.”
Atunci, termenul pentru decizia CCR se restrânge marți seara, dacă nu va fi Curtea Constituțională în situația de a lua o decizie chiar luni, la ora 17:00, așa cum se întrunește potrivit anunțului dat.
Președintele PSD și premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că refuză varianta de a intra în turul 2, dacă renumărarea ar arăta că el ar fi trebuit să fie în finală. A spus: „Eu mă retrag, să intre în locul meu următorul clasat”, adică Elena Lasconi. În condițiile în care Ludovic Orban s-a retras și și-a anunțat sprijinul pentru Elena Lasconi, el a rămas pe buletinele de vot. Ca atare, ce veți tipări pe buletinele de vot? Ciolacu sau Lasconi? Asta, în varianta în care renumărarea arată că Ciolacu ar fi trebuit să fie în turul 2.
Toni Greblă: „Vom tipări buletinele de vot așa cum va fi validat rezultatul scrutinului de către Curtea Constituțională a României. Aceasta ne va spune care sunt primii doi care vor merge în următorul tur.”
Spuneți că, dacă renumărarea arată că s-a schimbat ordinea candidaților prin, să spunem, deficiențele din procesul de votare, și Marcel Ciolacu este în turul 2, îl veți tipări pe el pe buletin, indiferent de declarația pe care a făcut-o? Practic, nu se poate retrage?
Toni Greblă: „Eu nu aș vrea să intru în aceste dispute, pentru că ele, până la urmă, nu privesc Autoritatea Electorală Permanentă. Există o posibilitate pentru candidat, într-un anumit termen prevăzut de lege, să se retragă. Acest termen a expirat de mult. Astfel, ei rămân în continuare candidați la președinție. Dacă, Doamne ferește, într-o situație s-ar repeta alegerile, atunci, peste 2-3 săptămâni, vor fi înscriși toți cei 14 candidați a căror candidatură a rămas definitivă. Nu există posibilitatea de a renunța la candidatură după ce acestea au rămas definitive. Sunt declarații politice care au rolul de a mobiliza simpatizanții. Nu au consecințe în desfășurarea procesului electoral.”
Pe 1 decembrie, la ora 21:00, se închid urnele pentru alegerile parlamentare. La ora 22:00, ar trebui, așa cum am menționat, să se încheie procesul de renumărare a voturilor pentru prezidențiale, în mod evident cel puțin pentru o parte din voturi. Pe 2 decembrie avem o zi importantă, nu doar din perspectiva CCR, care ar putea anula scrutinul din 24 noiembrie sau să-l valideze. Sunt alte două acțiuni pe rol: soluționarea contestației la decizia CCR, depusă la Curtea de Apel de către cei de la USR, și prima comunicare a Biroului Electoral privind rezultatul alegerilor parlamentare. În funcție de acest lucru, ar trebui să știm și cum se poziționează toate partidele cu privire la susținerea unui candidat în turul al doilea, asta dacă va avea loc. Pe 8 decembrie era prevăzut turul 2 al alegerilor prezidențiale, în cazul în care se validează scrutinul de pe 24.
E posibilă vreo variantă legală de mutare a turului 2, astfel încât să existe timp și pentru campanie, timp pentru tipărirea buletinelor? Există o acoperire legală pentru asta?
Toni Greblă: „Nu există, pentru că textul de lege este foarte clar. Turul 2 se organizează la două săptămâni după turul 1. De obicei, validarea rezultatului era miercuri sau joi după alegeri, astfel încât să rămână câteva zile pentru campania electorală. Acest lucru ar fi posibil numai dacă s-ar modifica legea.”
Dacă turul din 24 noiembrie este anulat, atunci pe 15 decembrie trebuie să fie data reprogramării turului 1 al prezidențialelor?
Toni Greblă: „Este așa cum spuneți, da.”
Ajungem într-o situație pentru care, din nou, e nevoie de lămuriri. Pe 21 decembrie este data la care expiră și mandatul actualului Parlament, și mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis. Ce se întâmplă dacă, la momentul respectiv, nu avem un președinte? Dacă se invalidează scrutinul de pe 24 noiembrie, am ajunge cu al doilea tur până în 29 decembrie. Dacă pe 29 decembrie nu avem președinte care să depună jurământul, rămâne domnul Iohannis sau vine președintele Senatului ca interimar?
Toni Greblă: „Lucrurile sunt foarte complicate. Evident că nimeni nu s-a gândit să reglementeze această situație. Aș vrea să vă spun că ele sunt și mai complicate, pentru că, în jurul datei de 20 decembrie, ar trebui convocat Parlamentul nou ales. Din această cauză, în mod normal, într-o situație ca aceasta, președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților va putea prelua prerogativele de președinte, într-o variantă de interimar, până când va fi ales un nou șef al statului. Aici trebuie o largă analiză. Care președinte al Senatului? Al Senatului care este încă în funcțiune? Așteptăm data de 20-21, când va fi, să sperăm, operațional noul Parlament.”
Vom avea parlamentari nou aleși, iar ei nu vor putea depune jurământul până când nu expiră mandatul celor care sunt acum în funcție. Sugerați că pe 20 decembrie, în condițiile în care încă avem președinte în funcție, pe domnul Iohannis, că expiră pe 21, poate depune jurământul noul Parlament și poate fi acoperit de mandatul lui Klaus Iohannis aflat în ultima sa zi?
Toni Greblă: „Dacă Parlamentul își grăbește procedurile, validează mandatele parlamentarilor aleși, aceștia depun jurământul imediat ce se împlinește termenul la care expiră mandatul vechilor parlamentari. Acesta poate intra în funcțiune foarte rapid, cu condiția să fie grăbite procedurile de validare. Vorbim de peste 500 de parlamentari cărora le trebuie verificate dosarele.”
Dacă pe 29 decembrie e turul 2, în condițiile în care se anulează scrutinul de pe 24 noiembrie, ar trebui să avem rezultatul final cel mai devreme pe 31 decembrie? Și cel mai târziu undeva până la 1 ianuarie?
Toni Greblă: „Este aproximativ corect. Este o situație și mai dificilă. Înainte să vorbim de asta, vă dau și o veste bună. Alegerile pentru Parlamentul României au început deja de câteva ore în Noua Zeelandă, și deja au votat acolo doi alegători. Noi vorbim acum de alegeri prezidențiale, când alegerile parlamentare sunt la fel de importante pentru această țară. Va fi o situație foarte dificilă. BEC va trebui să anunțe rezultatele. Ele vin, procedural, în jurul datei de 31 ianuarie, iar depunerea de jurământ undeva pe 2, 3 ianuarie. De anul viitor, trebuie să ne gândim la noi termene pentru a nu mai fi puși în asemenea situații.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News