Toni Greblă, semnal de alarmă privind posibilitatea unui "blackout" în România: Ne poate băga în dificultate

Toni Greblă, prefectul Capitalei, a tras un semnal de alarmă, privind situația energetică din România, în cazul unui posibil blackout.

"În România, nu este exclus ca mai ales după o perioadă de ger într-un interval de două-trei săptămâni, să avem ceva dificultăți de aprovizionare. Spun asta pentru că sistemul energetic românesc a fost gândit şi construit având în vedere rezerva şi siguranţa pe care o dădea energia electrică produsă de cărbune în timpul iernii.

Aveam o rezervă de cărbune pentru cel puţin 45 de zile. Acum, la Ministerul Energiei, este o lipsă de comunicare endemică, astfel încât nu știm ce capacități disponibile mai avem. Dacă avem pentru 4-5 zile, nu ne ajută cu nimic şi ne poate băga într-o anume dificultate", a declarat Toni Greblă.

Citește și:

Pericol energetic. Hartmann: România este departe de așa ceva. Nu suntem singuri!

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a spus cât de expusă este România unui scenariu critic sau catastrofal din punct de vedere energetic.

S-a tot vorbit în ultima perioadă despre scenariul unui blackout în România, mai ales după bombardamentele ruse care au afectat infrastructura energetică din Ucraina și Republica Moldova. Jurnalistul Val Vâlcu a discutat cu H. D. Hartmann, analist de politică externă, despre situația României în fața unui asemenea scenariu.

"Avem un deficit de 2.000 de megawați! Nu știm cum va fi iarna și acest război energetic nu pune pauză conflictului cu încălzirea globală? Noi am scos din utilizare două centrale fără să punem nimic în loc“, a punctat Val Vâlcu.

"Până la a nu mai polua, trebuie asigurate spitale, școli, grădinițe (...). trebuie energie pentru industrie. Oricâtă economie am face, dacă există un pericol...“, a spus H. D. Hartmann.

"Din câte știu, există un plan de contingență care implică România în cazul unui eveniment critic sau catastrofal, adică o scădere sub 60% a necesarului de curent electric românesc, pentru că asta înseamnă critic. Catastrofal înseamnă când este doar 45% asigurat din necesarul de curent electric. România este departe de asemenea cifre. 

Aceste mesaje trebuie să fie luate în următoarea cheie. Că e încălzire globală sau nu, nu va exista o situație în care România să fie singură în fața unui eveniment critic sau catastrofal din punct de vedere energetic. Asta este o asigurare pe care ne-a dat-o nu numai Uniunea Europeană, ci și Statele Unite ale Americii, iar dacă la ora actuală există undeva pe fața pământului cel mai ieftin kilowatt, acesta se află în SUA.

Deci, din punctul meu de vedere nu vom avea o problemă fundamentală de asigurare a necesarului“, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, H. D. Hartmann.

Interesele de securitate ale SUA în Europa și „gruparea vulturilor“ din NATO. Hartmann: România este indestructibil legată de acest lucru

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre cele trei grupări europene din interiorul NATO în ceea ce privește abordarea față de Federația Rusă. Acesta este de părere că România și Polonia reprezintă cei mai importanți aliați ai Statelor Unite ale Americii în Europa.

"În acest moment vedem lumea NATO împărțită cam în trei grupări. Prima este gruparea vulturilor, cu țările baltice, Polonia, Cehia și Slovacia. Această grupare vrea un război rapid, total și de înfrângere a Federației Ruse. Este în AND-ul lor de țări care au fost lovite, rupte, insultate și violate în istorie să aibă o dorință extrem de puternică de înfrângere a Rusiei. Ar fi o replică fundamental istorică și o reparare a marilor daune și traume pentru acele națiuni". Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel