Un europarlamentar român solicită demisia imediată a lui Toni Greblă din funcția de judecător al Curții Constituționale, argumentând că aducerea cu mandat la DNA a acestuia a subminat încrederea publică în "instituția cheie a statului".
Europarlamentarul Monica Macovei cere, într-o postare pe Facebook, demisia judecătorului Toni Greblă de la Curtea Constituțională, susținând că "trebuie să plece acum din funcția deținută la CCR, "pe ușa din dos".
"Toni Greblă trebuie să demisioneze astăzi de la Curtea Constituțională
Aducerea cu mandat la DNA a judecătorului Grebla a subminat încrederea publică în CCR.
Curtea Constituțională este o instituție cheie a statului și orice acuzație de corupție la adresa unui judecător al Curții afectează grav credibilitatea acesteia. Este irelevant dacă judecătorul Toni Greblă este acuzat de fapte de corupție pe care le-ar fi comis când era senator PSD, înainte de a fi propus și votat de PSD judecător la CCR.
În plus, potrivit informațiilor oficiale ale DNA, Toni Grebă s-a aflat într-o situație de incompatibilitate cu calitatea de judecător al CCR, pentru că ar fi exercitat activităţi specifice calităţilor de asociat, administrator şi director general, direct sau prin interpuşi. Potrivit Legii 47/1992, de funcționare a Curții Constituționale, mandatul de judecător încetează în situțațiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcției de judector mai mult de 6 luni (art 67 alin 1 punct b)", a scris, joi, pe contul său de socializare, Monica Macovei.
Potrivit europarlamentarului, începerea urmăririi penale a judecătorului Toni Greblă, generează întrebări în spațiul public "legate de modul în care a votat judecătorul Toni Greblă în sesizări de neconstituționalitate decise de Curtea Constituțională. Prezența judecătorului Greblă, suspectat de fapte de corupție, la ședințele și deciziile Curții creează suspiciuni privind motivația votului său și neîncrederea în deciziile adoptate".
În plus, Monica Mcovei apreciază că "prezumția de nevinovăție este greșit invocată pentru a-l păstra încă judecător la CCR, pentru că o persoană cu funcții publice (parlamentar, ministru, magistrat etc) trebuie să plece imediat din acea funcție pentru a reduce din răul facut prin reducerea încrederii publice în instituții.
Prezumția de nevinovăție se referă doar la sistemul judiciar: procurorii și judecătorii implicați în anchetarea sau judecarea unei persoane nu au voie să se pronunțe asupra vinovăției acelei persoane până la finalizarea procesului penal.
Dar judecătorul Greblă trebuie să plece acum, pe ușa din dos, pentru că nu exista dreptul de a fi judecător la CCR sau de a avea o alta funcție publică, dar există dreptul opiniei publice la instituții corecte și credibile, pentru că deciziile lor le afectează viața", solicită Monica Macovei, fost ministru al Justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu