Tonul și limbajul corpului la dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump. ”A fost o mișcare de putere. Nu cred că se aștepta”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre dezbaterea dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump.

La începutul dezbaterii cu miză mare de la Philadelphia, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a pășit pe scenă, a ocolit un pupitru și și-a întins mâna în semn de salut.

Kamala Harris”, i-a spus ea fostului președinte Donald Trump în semn de introducere.

Întâlnindu-l pentru prima dată în persoană, Harris și-a obligat adversarul să dea mâna cu ea, lucru pe care el și predecesorul ei în funcția de candidat democrat la președinție, Joe Biden, nu l-au făcut în iunie.

Acesta a fost unul dintre multele momente ale dezbaterii în care cei doi candidați au folosit limbajul corpului, tonul și comportamentul în locul punctelor de discuție sau pozițiilor politice pentru a se lupta.

„A fost o mișcare de putere”, a declarat Mark Bowden, expert în limbajul corpului, referindu-se la faptul că Harris l-a căutat pe Trump pentru o strângere de mână. „Nu cred că se aștepta la asta”, a adăugat Bowden.

Vicepreședintele a păstrat un chip expresiv pe tot parcursul serii, ridicându-și sprâncenele, râzând și privind parcă uimită în timp ce Trump vorbea, momente care au fost rapid surprinse și recirculate de fanii ei pe social media. Uneori, ea l-a privit pe candidatul republican cu uimire și a remarcat că remarcile acestuia „nu erau adevărate”.

Ridicarea tonului

Trump a păstrat de cele mai multe ori o expresie serioasă pe față, în timp ce uneori zâmbea cu gura închisă sau dădea din cap. El a acuzat-o și pe Harris de neadevăruri. „Iar începe. Este o minciună”, a spus el la un moment dat.

Pe parcursul dezbaterii, ambii candidați și-au ridicat tonul. Harris, în vârstă de 59 de ani, s-a întors frecvent spre adversarul său în timp ce vorbea, la un moment dat părând să-l certe. Trump, 78 de ani, a privit de cele mai multe ori drept în față.

„Abordările lor au fost foarte diferite”, a declarat Abbie Marono, cercetătoare în domeniul comportamentului. „El nu i s-a adresat; el nu s-a orientat spre ea când vorbea... Ea a fost un pic antagonică față de el, dar a fost, de asemenea, foarte receptivă emoțional față de el”, a adăugat Marono.

Trump a încercat la un moment dat să întoarcă discuția împotriva Kamalei Harris când aceasta a intervenit, spunându-i să aștepte pentru că el vorbea. „Vă sună cunoscut?”, a întrebat el, într-o aparentă referire la dezbaterea ei din 2020 cu candidatul la vicepreședinție de atunci, Mike Pence, căruia i-a reproșat că a făcut același lucru.

Harris a revenit adesea la punctele de discuție, repetând propunerile politice privind locuințele și micile întreprinderi și făcând apel la țară să „întoarcă pagina” cu Trump.

„Este evident că a memorat lucruri”, a declarat Lillian Glass, de asemenea, o expertă în limbajul corpului și în comunicare, care a spus că, în opinia sa, Harris a părut neautentică. „Vorbește în staccato”, a mai precizat Glass.

Poziția adoptată de fostul președinte Trump

Stilul agresiv al lui Trump l-a ajutat și l-a afectat pe scena dezbaterilor. Atacurile sale personale din timpul alegerilor primare republicane din 2016 și al alegerilor generale împotriva lui Hillary Clinton l-au propulsat către nominalizare și președinție.

Însă dezbaterea din 2020 cu fostul vicepreședinte Biden, în timpul căreia Trump l-a întrerupt în mod repetat, a avut un efect negativ, îndepărtând telespectatorii epuizați.

Trump a adoptat o abordare mai disciplinată în dezbaterea sa din iunie cu președintele Biden, în vârstă de 81 de ani, ale cărui multiple poticneli au exacerbat îngrijorările democraților cu privire la vârsta sa și au determinat plecarea sa din cursă.

În recenta dezbatere Trump și-a limitat atacurile la adresa Kamalei Harris, vizând în principal politicile acesteia. Dar a continuat atacurile la adresa lui Biden, determinând-o pe Harris să sublinieze că ea este acum adversara lui.

„Nu concurați împotriva lui Joe Biden, concurați împotriva mea”, a spus Harris.

Vicepreședintele a încercat în mod repetat să îl provoace pe Trump. Harris a adus în discuție subiectul mitingurilor, un subiect sensibil pentru fosta prezentatoare de reality show, iar Trump a mușcat momeala, sugerând în mod fals că ea plătește oamenii să participe la evenimentele sale politice.

„Este foarte clar că ea îl enervează în mod intenționat. El este incapabil să se controleze. Puteți vedea când ea lansează ceva, iar el se leagă de acel lucru și se dezlănțuie complet în jurul unor probleme ridicole”, a declarat Adrianne Shropshire, director executiv BlackPAC, un comitet de acțiune politică de stânga care se concentrează pe mobilizarea și implicarea alegătorilor de culoare.

La sfârșitul dezbaterii, ambii candidați, îmbrăcați în costume închise la culoare și cu insigne cu steagul american, au ieșit de pe scenă. Ei nu și-au mai strâns mâinile, precizează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel