Fostul premier Tony Blair consideră că puterile asiatice se ridică și încep să surclaseze dominația Occidentului, în contextul războiului din Ucraina.
Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de sfârşit, pe măsură ce China se ridică la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai semnificative puncte de inflexiune după mai multe secole, a declarat fostul premier britanic Tony Blair. Lumea, a spus dl Blair, se afla într-un punct de cotitură în istorie comparabil cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar de data aceasta Occidentul nu este în mod clar pe un curs ascendent.
"Ne apropiem de sfârşitul dominaţiei politice şi economice occidentale", a spus Tony Blair în cursul unei prelegeri intitulate "După Ucraina, ce lecţii pentru conducerea occidentală?", conform unui text al discursului susţinut la Ditchley Park, la un forum care susţine alianţa dintre Statele Unite şi Europa.
"Lumea va fi cel puţin bipolară şi posibil multipolară", a spus fostul premier. "Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din China, nu din Rusia".
Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat moartea a mii de oameni şi a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulţi oameni se temeau că lumea este în pragul războiului nuclear. Preşedintele Vladimir Putin spune că Occidentul a declarat război economic, încercând să izoleze economia Rusiei cu sancţiuni, iar administraţia de la Kremlin afirmă că Rusia se va orienta către puteri precum China şi India.
Războiul din Ucraina, a spus Tony Blair, a arătat clar că Occidentul nu se poate baza pe China "pentru a se comporta în modul pe care l-am considera raţional". Preşedintele chinez Xi Jinping a continuat să-l sprijine pe Vladimir Putin şi a criticat "abuzul" sancţiunilor din partea Occidentului. Vladimir Putin a creat ceea ce el numeşte un "parteneriat strategic" cu China. În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după deschiderea către investiţiile străine şi introducerea reformelor de piaţă, a devenit a doua cea mai mare economie din lume.
Se estimează că economia sa va o va depăşi pe cea a Statelor Unite într-un deceniu şi este lideră în unele tehnologii ale secolului XXI, cum ar fi inteligenţa artificială, medicina regenerativă şi polimerii conductivi.
"Locul Chinei ca superputere este firesc şi justificat. Nu este Uniunea Sovietică", a spus Tony Blair, care a fost prim-ministru al Marii Britanii din 1997 până în 2007. "Aliaţii săi vor fi probabil Rusia şi Iranul".
Occidentul nu ar trebui să se lase depăşit militar de China, a spus el. "Ar trebui să majorăm cheltuielile pentru apărare şi să menţinem superioritatea militară", a spus dl Blair. SUA şi aliaţii săi "ar trebui să fie suficient de superiori pentru a face faţă oricărei eventualităţi sau tip de conflict şi în toate domeniile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu