Iată unele dintre cele mai sănătoase alimente pe care ar trebui să le folosești pentru cină.
Când vine vorba de sănătate, ceea ce adaugi în farfurie este mai important decât ceea ce cumperi. Concentrează-te pe „cereale integrale, proteine slabe și o mulțime de legume, pentru un impuls nutritiv mare”, recomandă nutriționiștii.
1. Somon
Medicii recomandă consumul a două până la trei porții de pește pe săptămână, iar una dintre cele mai sănătoase opțiuni este somonul.
"Somonul este ca o multivitamină pentru creierul tău. Este încărcat cu substanțe nutritive importante pentru sănătatea creierului, cum ar fi acizii grași omega-3 și colina, și o sursă excelentă de proteine bune.", spune dr. Lauren Manaker.
2. Cartofi dulci
Cartofii dulci portocalii oferă 270 % din necesarul zilnic de vitamina A și 6 grame de fibre per cană. Cartofii dulci se pot găti în multe feluri - copți, prăjiți, piure sau chiar umpluți. Pot fi folosiți și în supe, feluri de mâncare cu paste și multe altele.
3. Năut
Năutul este un fel de mâncare gustos și versatil la cină, deoarece conține proteine, fibre și alte substanțe nutritive precum seleniu, fier și acid folic. El poate fi adăugat la aproape orice fel de mâncare.
4. Linte
Ambalată cu proteine vegetale, fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți, lintea oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o inimă puternică. De asemenea, este o sursă bună de fier, ceea ce este deosebit de important dacă nu mănânci multă carne.
Lintea poate fi folosită în locul cărnii pentru paste bologneze, burger sau chiftele.
5. Legume verzi
Varza Kale nu este singura legumă super verde. Spanacul și sfecla verde sunt ambalate cu vitamine, minerale și fitonutrienți care susțin sănătatea. În timp ce fiecare oferă un profil nutritiv ușor diferit, poți conta pe adăugarea de fibre, fier, folat, potasiu și vitaminele A, C și K în dieta ta atunci când mănânci verdeață cu frunze închise la culoare. Alege-le pe cele care îți plac cel mai mult și adaugă-le la supe, tocănițe, sosuri pentru paste, salate etc.
6. Soia
Soia tempeh este un produs fermentat bogat în proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. De asemenea, conține prebiotice, care contribuie la sănătatea intestinelor.
7. Grâu integral
O jumătate de cană (gătită) oferă 6 grame de fibre și 7 grame de proteine, motiv pentru care sunt digerate mai încet decât boabele rafinate. Acest lucru îl face deosebit de benefic pentru persoanele care încearcă să controleze zahărul din sânge. Consumul de cereale integrale poate reduce riscul de boli cardiovasculare, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate contribui la un colon sănătos.
8. Ulei de măsline
Un element esențial în multe feluri de mâncare mediteraneene, uleiul de măsline este o grăsime nesaturată, cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului rău. Dincolo de numeroasele sale beneficii cardiovasculare, este, de asemenea, plin de antioxidanți.
9. Roșii
Pe lângă vitamine și minerale importante, roșiile oferă o doză mare de licopen, un fitonutrient care reduce riscul unui accident vascular cerebral. Roșiile fierte pot furniza mai mult licopen decât roșiile crude, dar ambele oferă nutrienți valoroși, așa că bucură-te de ele cum vrei.
Licopenul din tomate este mai bine absorbit atunci cand este consumat cu grăsime, așa că stropește roșiile cu ulei de măsline.
10. Varză
Această legumă oferă un număr surprinzător de beneficii pentru sănătate. Consumul de varză scade riscul de boli cronice, inclusiv a anumitor tipuri de cancer, datorită conținutului său abundent de fibre și fitonutrienți.
Nu-ți place varza? Alte legume crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă și varză de Bruxelles, oferă beneficii similare pentru sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu