„Sportul rege” din Europa a ajuns să rivalizeze în materie de salarii cu fotbalul american și cu baschetul din NBA, care dețineau o supremație ce părea intangibilă în urmă cu câțiva ani. În ultimele șapte luni, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi și Karim Benzema au semnat cu echipe noi, unde vor primi sute de milioane de dolari pe an.
Nu mai este nicio noutate că fotbalul a devenit o industrie de miliarde de dolari, favorizând și progresul domeniilor conexe, precum piața de gambling reprezentată de case de pariuri online.
În general, modelul de business al cluburilor de fotbal începe să funcționeze așa cum își doresc investitorii, veniturile de drepturile de televizare și din sponsorizări primind un impuls datorită mediatizării tot mai bune.
Recent, Forbes a dat publicității un top al celor mai performante cluburi europene. Iată care sunt primele 10 echipe în funcție de veniturile înregistrate în ultimul an:
Campioana Europei și a Angliei are brandul evaluat la 4,99 miliarde de dolari, fiind abia pe locul al cincilea în topul celor mai valoroase cluburi de fotbal. Echipa antrenată de Pep Guardiola domină cu autoritate fotbalul englez, în care sunt investiți cei mai mulți bani.
„Cetățenii” au câștigat ultimele 5 ediții ale Premier League și îl au în lot pe Erling Haaland, cel mai scump jucător al planetei, alături de Kylian Mbappe (180 de milioane de euro).
Vicecampioana Spaniei este cel mai valoros brand de fotbal din lume, având o cotă de piață de 6,07 miliarde de dolari. „Albii” au cucerit de 14 ori Liga Campionilor/Cupa Campionilor Europeni, performanță care va fi cu greu egalată de o altă echipă.
„Cormoranii” au avut un sezon slab în Premier League, ratând calificarea în grupele Ligii Campionilor. Cu toate acestea, echipa antrenată de Jurgen Klopp este o forță în ceea ce privește marketingul. Clubul Liverpool este evaluat la 5,29 miliarde de dolari.
Manchester United a avut un sezon bun, eliminând-o pe FC Barcelona din Europa League. La finalul sezonului, frații Glazer au acceptat oferta de 5,8 miliarde de dolari și i-au vândut clubul qatarezului Jassim Bin Hamad Al Thani. Valoarea estimată de Forbes este de 6 miliarde de dolari.
Bayern a câștigat cel de-al 11-lea titlu consecutiv în ultima etapă, încununând un sezon bun din punct de vedere financiar, dar dezamăgitor ca și performanță internațională, bavarezii fiind eliminați de Manchester City în „sferturile” Ligii Campionilor. Brandul campioanei Germaniei valorează 4,86 miliarde de dolari.
Paris Saint-Germain a câștigat titlul domestic în Franța, însă în Liga Campionilor a eșuat din nou, fiind eliminată în „optimi” de Bayern. Din „tripleta de aur” Messi – Mbappe – Neymar e posibil să nu rămână nicio vedetă până la începutul sezonului 2023-2024.
Noua campioană a Spaniei pare să fie la finalul unei perioade de reconstrucție. Catalanii au resimțit și din punct de vedere financiar șocul plecării lui Lionel Messi, însă au reușit să își recalibreze business-ul bazându-se pe jucători crescuți în „La Masia”.
„Albaștrii” au decăzut din punct de vedere sportiv după retragerea lui Roman Abramovich, dar pare a fi o chestiune de timp până când se vor reîntoarce în topul Premier League. Anul trecut, londonezii au investit 600 de milioane de euro în transferuri.
Brandul Tottenham este evaluat la 2,8 miliarde de dolari. Nu este o valoare mare pentru Anglia, dar „Spurs” este unul dintre cele mai prospere cluburi la nivel european, veniturile în sezonul 2022-2023 depășind jumătate de milion de dolari.
Arsenal a avut cel mai bun sezon din ultimul deceniu, fiind în fruntea Premier League multe etape. Până la urmă, „tunarii” au pierdut duelul cu Manchester City și se pregătesc pentru revanșă în campionatul 2023-2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu