Top 10 tratamente dăunătoare promovate inițial ca benefice pentru sănătate

tobacco
tobacco

De-a lungul istoriei, oamenii au căutat noi metode pentru a vindeca boli, pentru a trăi mai mult, pentru a arăta mai bine ori pentru a fi mai sănătoși. Căutarea unor produse sănătoase care ar garanta acest lucru continuă și astăzi cu ultimele noutăți în ceea ce privește medicamentația și diete capricioase. Cu toate acestea, ar trebui reamintit faptul că  efectele ultimelor ”mofturi” ieșite pe piață nu au fost în totalitate investigate și nu ar fi cel mai potrivit tratament. Iată aici un top al unor droguri și tratamente miraculoase promovate ca fiind benefice sănătății realizat de

Băuturi radioactive

La începutul secolului XX oamenii credeau că radioactivitatea poate fi benefică organismului. Produse radioactive erau vândute, printre care bijuterii din radiu pentru tratarea reumatismului, pături cu particule de uraniu pentru tratarea artritei, cosmetice anti-îmbătrânire radioactive dar și apa radioactivă. Apa radioactivă a devenit populară odată cu descoperirea izvoarelor fierbinți radioactive, despre care oamenii credeau că pot vindeca diferite boli. În 1932, Eben Byers, un nume important în industria producătoare de oțel, a murit după ce a folosit periodic Radithor, un medicament radioactiv.

Cartilaj de rechin

Cartilajul de rechin este presupus ca un supliment eficient în terapia cancerului. În 1950, chirurgul John Prudden a cercetat calitățile medicinale ale cartilajului de rechin. Acesta a descoperit că poate trata tumorile și cancerul folosind cartilajele animalelor. Ideea pe care se baza Prudden și alți specialiști era imunitatea rechinilor la boala canceroasă. Nu există dovezi ștințifice care să demonstreze proprietățile medicinale ale cartilajului de rechin. De asemenea ideea că rechinii nu pot avea tumori canceroase s-a dovedit a fi falsă în cel puțin 42 de cazuri.

Siropul de tuse cu heroină

Siropul de tuse cu heroină a fost creat în 1898 laboratoarele farmaceutice germane Bayer. Bayer a încetat producerea de heroină în 1910 când a descoperit că efectele ei sunt mai puternice decât cele crezute inițial. În 1924, SUA a interzis producerea de heroină.

Mercurul

În anii 1500, mercurul era folosit în tratarea sifilisului. Doctorul John Hunter susținea că s-a vindecat de sifilis cu ajutorul mercurului. Acesta a murit ulterior din cauza unui atac de cord.

Tutunul

 Țigările cu tutun au fost pentru prima dată folosite în secolul XV atât pentru plăcere cât și pentru tratarea infecțiilor, durerilor de cap, răcelilor, oboselii și chiar ca și anestezice. Tutunul era considerată o plantă miraculoasă, fiind cunoscută sub numele ”leacul divin” sau ”remediul lui Dumnezeu”. Între secolele XVII-XIX erau folosite clismele cu fum de tutun. În India oamenii credeau că tutunul este benefic pentru dinți, ceea ce a dus la producerea pastelor de dinți cu tutun. Ulterior, Curtea Supremă din India a interzis producerea pastei de dinți.

Lobotomia

Lobotomia a fost pentru prima dată practicată pe oameni în anii 1980. Se considera că această procedură vindecă oamenii de boli mintale. Între anii 1940-1950, 40.000 de americani au fost supuși unei astfel de intervenții. Neurologul Walter Freeman a creeat o nouă procedură, lobotomia transorbitală care presupune introducerea unui instrument chirugical prin orbită până la creier pentru a distruge fibre nervoase.

Terapia LSD

În anii 1950 și la începutul anilor 1960, cercetătorii au descoperit că substanța halocinogenă LSD poate fi folosită pentru tratarea schizofreniei, alcoolismului și comportamentului violent. În timp ce mulți specialişti nu sunt de acord cu puterile medicinale ale drogului, analiștii norvegieni continuă cercetările asupra substanței pentru tratarea alcoolismului și schizofreniei.

Teniile

În anii 1950 oamenii se infectau cu tenii pentru a slăbi. Oamenii credeau că pot pierde din greutate odată ce parazitul se va hrăni cu alimentele pe care aceștia le consumă. Teniile din organism pot provoca dureri abdominale, amețeli, constipație, balonări, deficiențe de vitamine și dureri de cap. Ele pot ajunge până la creier, lucru ce poate fi fatal.

Cocaina

Cocaina se foloseşte în producerea unor diferite tipuri de medicamente. Efectele sale energizante și analgezice fac din cocaină ingredientul perfect pentru un stil de viață sănătos, căruia ii lipsește însă vitalitatea. Deși mulți îl considerau în trecut un medicament minune, fiind apreciat de unele dintre cele mai strălucite minți ale tutoror timpurilor, precum Sigmund Freud, astăzi, cocaina este cunoscută drept o substanță care provoacă dependență şi afectează inima și creierul.

Vitamin Water

Centrul pentru Știință în Interes Public a dat în judecată în 2009 o companie de băuturi răcoritoare pentru că a promovat produsul ”Vitamin Water” drept un produs sănătos. Centrul susținea că cele 33 de grame de zahăr pe care o sticlă le conține măresc riscul apariției obezității, diabetului și a altor probleme de sănătate, făcând ca efectele benefice să treacă astfel, neobservate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel