Durerea abdominală este frecvent etichetată drept „durere de stomac”, deşi doar 10% dintre durerile din această zonă au drept cauză o boală gastrică, scrie 1.Boli ale pancreasului (pancreatită, cancerul de pancreas). Localizarea durerii este în partea centrală a abdomenului deasupra ombilicului, durerea este puternică şi răspunde greu la tratamentul antialgic, apare de obicei la consumatorii de alcool, persoane obeze sau cu litiază biliară, se însoţeşte de diaree şi scădere importantă în greutate. Pentru diagnostic este necesară determinarea enzimelor pancreatice şi examenul computer tomografic.
2.Boli ale ficatului. Durerea hepatică este destul de rar întâlnită, apare în cancer, boli cardiace, boli însoţite de icter (de obicei, hepatita cronică şi ciroza sunt nedureroase), durerea este localizată sub coaste în dreapta şi poate să fie însoţită de scădere în greutate, edeme ale membrelor inferioare. Pentru diagnosticul corect este necesară efectuarea de teste hepatice şi ecografie abdominală.
3.Cancerul de colon. Durerea poate fi localizată oriunde în abdomen, se poate însoţi de diaree uneori cu sânge, zgomote intestinale, balonare, scădere în greutate şi anemie. Diagnosticul necesită efectuarea colonoscopiei cu biopsie.
4.Colonul iritabil. Durerea este localizată în tot abdomenul, poate să apară în condiţii de stres, este însoţită de zgomote intestinale, alternanţă diaree - constipaţie, balonare, flatulenţă. Colonoscopia este explorarea indicată în cazul prezenţei simptomelor menţionate.
5.Durerea cauzată de hiperaciditatea gastrică. Durerea este localizată în partea de sus a abdomenului, apare mai ales primăvara şi toamna, poate fi declanşată de stres, condimente, alcool, crudităti, dulciuri concentrate, mâncăruri tip „fast food”, alimente antiinflamatoare şi este calmată de lapte sau medicamente care scad aciditatea gastrică. Endoscopia digestivă superioară poate preciza diagnosticul corect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu