Vezi în articol care sunt cele mai bune alimente pentru creier, potrivit unui expert de la Universitatea Harvard.
Sunt unele alimente care vă pot îmbunătăți starea de spirit, ascuți memoria și ajută creierul să funcționeze mai eficient. Uma Naidoo nutriționist și profesor la Harvard Medical School din Statele Unite, a făcut un top 6 al celor mai bune alimente pentru creier. Potrivit acestuia, dacă avem o dietă nesănătoasă, intestinele se umflă și suferă consecințele unei alimentații proaste. Acestea influențează dezvoltarea anxietății, neatenției și a bolilor precum depresia.
Deci, cu cât ai grijă mai mult de dieta și intestinul tău, cu atât mai mult ai grijă de sănătatea ta mintală, mai ales că potrivit medicului există "conexiune directă între mâncare și starea de spirit", scrie BBC.
Condimentele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Unele, precum turmericul, au efecte benefice în reducerea anxietății. Curcumina, ingredient activ pentru turmeric, pot reduce anxietatea prin modificarea chimiei creierului și protejând hipocampul.
Un alt condiment care îi place lui Naidoo este șofranul. Studiile nu arată că acesta reduce semnificativ simptomele pacienților care sunt afectați de tulburare.
Alimentele fermentate pot oferi mai multe beneficii pentru creier.
O analiză din 2016 a 45 de studii arată că alimentele fermentate protejează creierul, îmbunătățesc memoria și încetinesc declinul cognitiv. Iaurtul bogat în probiotice poate fi o parte importantă a dietei, adaugă Naidoo, dar doar dacă nu este supus unui proces termic. Recomandate sunt și varza murată, kimchi și kombucha.
Efectele antiinflamatorii și antioxidante ale acizilor grași omega-3 din nuci sunt foarte promițătoare pentru îmbunătățirea gândirii și a memoriei.
Pe de altă parte, nucile conțin grăsimi și uleiuri sănătoase de care creierul nostru are nevoie pentru a funcționa bine, împreună cu vitamine și minerale esențiale, cum ar fi seleniul din nucile braziliene. Naidoo recomandă să mănânci 1/4 de cană pe zi, ca adaos la salată sau legume.
Ciocolata neagră este o sursă excelentă de fier, care ajută la formarea stratului de acoperire și protejează neuronii și ajută la controlul sintezei substanțelor chimice care influențează starea de spirit. Un sondaj efectuat pe 13.000 de adulți în 2019 a descoperit că cei care mănâncă ciocolată neagră în mod regulat au un risc cu 70% mai mic de simptome depresive.
Cu cantități relativ mari de magneziu, avocado este important pentru funcționarea creierului. Nenumărate analize sugerează că depresia este legată de lipsa de magneziu.
Deși mulți nu știu, legumele cu frunze verzi conțin vitamina E, carotenoide și flavonoide, nutrienți care îi protejează împotriva demenței și a declinului cognitiv.
Un alt beneficiu al acestor alimente este faptul că sunt o sursă excelentă de acid folic, o formă naturală de vitamina B9, fiind importante în formarea globulelor roșii. Lipsa de potrivire a folaților este cauza unor afecțiuni neurologice.
"Legumele, cum ar fi spanacul și păpădia sunt, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic", a adăugat expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News