Toamna pune la încercare sistemul nostru imunitar. Cea mai bună modalitate de a-l întări este să menținem o dietă sănătoasă combinând produse lactate și legume de sezon.
Putem lua anumite decizii cu privire la alimentația noastră care pot fi foarte benefice pe termen mediu și lung, cum ar fi încorporarea nutrienților esențiali prezenți în diverse alimente care sunt la îndemâna noastră. În caz contrar, dacă sistemul nostru imunitar nu beneficiază de acești nutrienți, crește riscul apariției bolilor infecțioase, a patologiilor autoimune sau a alergiilor.
1. Chefir
După cum a subliniat o echipă de cercetători de la Centrul Superior de Cercetare Științifică (CSIC), într-o publicație recentă, Immunonutrition, relația dintre nutriție și imunitate începe în cea mai fragedă perioadă a vieții, prin laptele matern. Produsele lactate au, prin urmare, un loc important printre grupurile alimentare esențiale pentru construirea și menținerea scutului nostru imunitar. Deja la vârsta adultă, pe lângă recomandarea esențială de a consuma produse lactate tradiționale, în ultimii ani a câștigat teren un produs: chefirul.
Chefirul are o textură asemănătoare cu iaurtul lichid și fermentează prin drojdie și bacterii lactice. Printre beneficiile consumului său regulat se numără întărirea sistemului imunitar datorită conținutului ridicat de probiotice (microorganisme vii); favorizarea producției de macrofage (celule ale sistemului imunitar care se găsesc în țesuturi); echilibrarea florei intestinale și reducerea riscului de boli ale aparatului digestiv.
2. Usturoi
Usturoiul este o legumă esențială în bucătărie, dar cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice mai puțin cunoscute. Este bogat în vitaminele A, B și C (alături de D și E, cele mai necesare pentru întărirea sistemului imunitar) și în minerale esențiale pentru sistemul imunitar, cum ar fi seleniul și zincul. De asemenea, conține alicină, un antioxidant care protejează sistemul cardiovascular, reducând nivelurile de colesterol și trigliceride.
3. Afine
Mineralele și vitaminele sunt, de asemenea, punctul forte al afinelor și, prin urmare, cheia pentru întărirea zilnică a sistemului imunitar. Afinele conțin minerale importante, cum ar fi manganul, calciul, fosforul, fierul, potasiul și zincul. În ceea ce privește vitaminele, se remarcă prezența vitaminei B (B1, B2, B3 și B6), C, E și K. În cazul afinelor roșii, trebuie adăugată prezența importantă a pterostilbenului, o substanță care acționează ca agent antibacterian și antifungic (fitoalexine), scrie 20minutos.es.
4. Ciuperci
Ciupercile comestibile, în special ciupercile champignon, au cea mai mare prezență în bucătărie. Acestea conțin substanțe active, cum ar fi beta-glucanul, o substanță numită BRM (Biological Response Modifiers) datorită capacității sale de a modifica răspunsul biologic, reglând apărarea sistemului imunitar. O altă substanță de luat în considerare este ergotioneina, un aminoacid de origine vegetală care crește eficacitatea oxigenului în metabolism și se remarcă și prin proprietățile sale antioxidante.
5. Broccoli
Brocolli este o legumă de sezon din familia Brassicaceae care are diverse soiuri ale aceleiași specii (varză, conopidă, varză de Bruxelles, broccoli chinezesc). În acest caz, trebuie să evidențiem, de asemenea, aportul de minerale și vitamine (A, C, E), nivelurile ridicate de carotenoizi (antioxidanți) și aportul de seleniu, un nutrient relevant datorită funcției sale antibacteriene naturale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu