Dezinformarea s-a răspândit rapid pe internet și rețele de socializare în urma atacului surpriză al Hamas asupra Israelului și a răspunsului Israelului prin raiduri aeriene.
În timpul unui eveniment major precum un conflict armat, mulți utilizatori de social media împărtășesc informații eronate, inclusiv imagini cu descrieri greșite sau documente manipulate, într-un efort de a influența percepția publică.
Reuters a verificat veridicitatea unora dintre afirmațiile larg distribuite în limbile engleză, ebraică și arabă.
IMAGINI CU PARAPANTE ȘI DESCRIERI GREȘITE
Când Hamas a lansat atacul surpriză la 7 octombrie, militanții, sprijiniți de focuri de rachetă, au zburat în Israel cu parapante. Cu toate acestea, mii de oameni pe rețelele de socializare au sfârșit văzând imagini nepotrivite cu parașutiștii militari egipteni în timp ce săreau cu parașuta deasupra Academiei Militare Egiptene din Cairo.
"UITE: Luptătorii Hamas pot fi văzuți sărind cu parapanta la un festival muzical israelian și lansând un atac masiv mortal", a scris un utilizator verificat de pe platforma X care a distribuit clipul.
AFIRMAȚIA FALSĂ DESPRE AJUTORUL DE 8 MILIARDE DE DOLARI OFERIT DE BIDEN
Președintele SUA, Joe Biden, a oferit Israelului "toate mijloacele adecvate de sprijin" și a mutat nave militare și aeronave mai aproape fizic, a relatat Reuters. Cu toate acestea, Biden nu a autorizat 8 miliarde de dolari de ajutor militar pentru Israel, așa cum au susținut în mod fals unele persoane online. Această afirmație se bazează pe o imagine manipulată a unei memorii a Casei Albe din iulie, în care Biden a aprobat 400 de milioane de dolari de ajutor pentru Ucraina.
IMAGINI VECHI DE LA UN FESTIVAL MUZICAL
Un festival muzical la care au participat mii de oameni în kibbutzul israelian Reim a fost una dintre primele ținte ale luptătorilor după ce au traversat gardul de la granița Gaza. Cu toate acestea, pe rețelele de socializare a circulat un videoclip care pretindea să arate momentul atacului asupra festivalului, dar, de fapt, era un clip video filmat cu trei zile înainte, care arăta fani ai cântărețului american Bruno Mars alergând către un loc de concert din Tel Aviv pentru a-l vedea în concert.
AFIRMAȚIE FALSĂ DESPRE EVREII ORTODOCȘI CARE 'FUG' DE ÎMPUȘCĂTURI
Un alt videoclip, pe care utilizatorii de social media au susținut că arată oameni evrei fugind în timp ce sunau sirenele de alarmă în timpul raidurilor aeriene din Ierusalim, nu avea legătură cu confruntările din octombrie.
Videoclipul apăruse online cu cel puțin patru zile înainte de 7 octombrie. O persoană care vorbește în clip în ebraică descrie scena ca fiind una în care evreii ortodocși părăsesc Zidul de Vest după rugăciuni.
'FATA DISPĂRUTĂ' ÎNAINTE DE CONFRUNTĂRILE DIN OCTOMBRIE
Un videoclip cu o fetiță și un bărbat vorbind în arabă a fost distribuit online cu descrierea falsă că ar arăta militanți Hamas cu o fetiță răpită în urma ofensivei șocante.
Videoclipul, intitulat "Fata dispărută", include audio cu un bărbat care spune în arabă: "Cine sunt părinții tăi? Unde este mama ta, unde este tatăl tău, cu cine ai venit?"
În timp ce Reuters a raportat despre răpirea femeilor și copiilor în Gaza, videoclipul de mai sus a fost postat pe TikTok la 8 septembrie, cu aproape o lună înainte de atacurile din 7 octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News