Afinele (atât fructul, cât şi extractul din frunze)
Sunt colectate în timpul verii, fiind bogate în vitaminele A, B, C, antocianozide (au efect tonic asupra vaselor de sânge), având o influenţă puternică asupra ficatului şi în tratarea stresului. Mai au rol în vindecarea varicelor, a hemoroizilor, rol antioxidant, antiinflamator, antiseptic, întăresc capilarele şi chiar luptă împotriva infecţiilor din tractul urinar. Dar atenţie: consumul lor trebuie făcut doar pentru perioade scurte, deoarece au un conţinut ridicat de tanin sau pot produce chiar daune la nivelul ficatului.
Grapefruit
Conţine naringenin, un antioxidant ce ajută la descompunerea lipidelor, dar şi glutation ce anihilează radicalii liberi şi declanşează eliminarea metalelor grele.
Menta
Nu e folosită doar pentru o respiraţie proaspătă, această plantă are rolul de a stimula circulaţia bilei, ajută la descompunerea grăsimii. Reduce şi colesterolul ,,rău" din organism, ceea ce duce la facilitarea ficatului în filtrarea toxinelor. Mai are rolul de a inhiba blocajele de la nivelul rinichilor şi a vezicii biliare, ajutând chiar la calmarea stomacului pentru o digestie mai bună.
[citeste si]
Rădăcina de Astragalus (Astragalus membranaceus)
A început să fie folosită în China acum sute de ani în urmă, având rolul de a îmbunătăţi eliberarea toxinelor de la nivelul ficatului şi a vezicii biliare. Prezintă un gust dulce, fiind folosit mai ales de tinerii activi. Această plantă stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţeşte circulaţia, ameliorează transpiraţiile nocturne, reduce retenţia de lichide. Mulţi consideră că îi este superioară ginsengului. Cu toate că prezintă atât de multe proprietăţi, în Europa, această plantă nu e folosită de foarte mulţi locuitori.
Rădăcinile de cicoare – cunoscută şi ca floarea albastră ce vibrează. Doctorii romani, arabi şi persani foloseau frunzele şi rădăcinile acestei plante în tratarea multor boli hepatice, inclusiv a icterului, a pietrelor de la nivelul ficaului şi a vezicii biliare, a vezicii urinare, a durerilor de cap, constipaţiei, indigestiei şi chiar a depresiei.
Rădăcinile de păpădie
Aceste buruieni îndepărtate de cei de la ţară sunt ca un demachiant pentru ficat. Acestea stimulează circulaţia bilei din ficat şi luptă împotriva cirozei, a unui ficat gras şi chiar a acneei.
Rostopasca
Atât grecii, cât şi romanii considerau că această plantă este cea mai puternică în curăţarea ficatului. Aceştia foloseau rostopasca pentru toate problemele ficatului. Această plantă stimulează producţia de enzime din pancreas, stimulează producţia bilei, ajută ficatul să elimine particulele străine; ajută ficatul leneş şi serveşte în ameliorarea spasmelor vezicii biliare.
Citește mai multe pe yve.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News