Anul 2014 a fost dominat de subiecte politice, culminând cu alegerile prezidențiale. Jurnaliștii DC News au realizat un top al celor mai importante personaje politice, în funcție de evenimentele anului și de influența pe care au jucat-o pe scena publică.
Călin Popescu Tăriceanu ocupă poziția a zecea, după ce a reușit o revenire în prim plan, după ruperea USL. Tăriceanu a decis să continue colaborarea cu PSD, demisionând din PNL, a înființat un nou partid liberal, a ajuns la șefia Senatului și a candidat la președinție, ocupând locul al treilea.
UNPR, sprijin cheie pentru PSD
Gabriel Oprea se află pe locul nouă. Vicepremierul a reușit să-și consolideze partidul, care a devenit cel mai important aliat al PSD la guvernare. UNPR a ajuns la nivelul PDL, în ceea ce privește reprezentarea în Parlament, și a reușit să organizeze structuri teritoriale care i-ar permite să meargă în alegeri fără o alianță cu partidele mari.
Luptă dură pentru electoratul lui Traian Băsescu
Elena Udrea și Monica Macovei își dispută electoratul lui Traian Băsescu și ocupă poziția a opta în top. Au obținut socruri apropiate la alegerile prezidențiale, cu mesaje vehiculate de fostul președinte. Monica Macovei a compensat cu un discurs anti-sistem lipsa unui sprijin direct din partea lui Traian Băsescu. Electoratul celor două tabere a contribuit la anularea diferenței din turul I, dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis.
Tandem pentru șefia PSD, rupt după alegeri
Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță au anunțat un tandem pentru șefia PSD, în cazul în care Victor Ponta câștigă alegerile. Mișcarea a influențat decisiv situația din partid, oprind orice dispută internă până la alegeri. Președintele executiv al partidului de guvernământ a avut un rol important în deciziile luate de PSD, dar și în cele două exerciții electorale. Sebastian Ghiță a luat o decizie dură, după o dispută la vârful PSD: vrea să înființeze o nouă formațiune de Stânga.
Misiune grea pentru co-președinții PNL
Pe locul șase se află tot un tandem: co-președinții noului PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Armonizarea celor două tabere, ostile până în acest an, a fost dificilă, iar alegerile prezidențiale i-au solicitat în egală măsură pe liderul PDL, dar și pe actualul președinte al PNL, care a fost purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis.
Singur împotriva sistemului
Mircea Diaconu a reușit o performanță solitară. A refuzat să accepte decizia PNL și a candidat independent la Parlamentul European. Locul cinci este meritat pentru că a demonstrat că o poziție consecventă aduce victoria în politică.
Retragerea care a dus la victorie
Crin Antonescu s-a retras după europarlamentare, deschizând drumul pentru victoria lui Klaus Iohannis. La fel de important a fost gestul de retragere de la guvernare, iar susținerea pe care i-a acordat-o PNL poate fi considerată o reușită politică, doar câțiva lideri locali părăsind partidul împreună cu Călin Popescu Tăriceanu. Trecerea la PPE a fost o altă mișcare politică majoră a lui Antonescu, care ocupă locul patru în topul DCnews.
Ponta, luptă pe două fronturi
Victor Ponta a luptat pe două fronturi, în două războie din 2014. Până la prezidențiale, a trebuit să fie și candidat și premier, acumulând voturi în timp ce se străduia să oprească eroziunea inerentă guvernării. După alegeri, este nevoit să se confrunte și cu nemulțumiții din PSD, și cu Opoziția, care dorește schimbarea guvernului. Rezultatul de la prezidențiale a fost mai bun ca al predecesorilor săi, dar expolozia socială din 16 noiembrie l-a adus în poziția inconfortabilă de a pierde la scor.
Traian Băsescu a făcut jocurile și în 2014
Traian Băsescu și-a realizat o parte din obiective, în 2014, continuând să influențeze semnificativ politica românească. Ruperea USL l-a readus în joc, iar partidul pe care îl susținea a reușit să intre în Parlament. În ciuda unui imens scandal de corupție care a și dus la arestarea fratelui său, Traian Băsescu păstrează procente semnificative de încredere și este decis să revină în prim planul scenei politice, ca actor vocal al Opoziției. Imaginea de învingător a fost consolidată de implicarea sa în lupta cu premierul Victor Ponta și de mesajul adresat ”băsiștilor”, în ultima zi de campanie electorală.
Klaus Iohannis, noul lider providențial
Klaus Iohannis a reușit surpriza anului, scorul cu care a câștigat impresionând chiar pe plan extern. Performanța sa îl impune într-o societate cu o experiență fragilă a democrației, aflată încă în căutarea unui lider providențial. Încrederea investită în Iohannis este enormă. Dincolo de calitățile personale, cum ar fi seriozitatea sau competența în administrație, Iohannis trebuie să se bazeze pe o echipă din care fac parte mulți ”foști” ai regimului Băsescu. Fractura din societatea românească și mai ales atacurile care vin, deja, din partea dreaptă a spectrului politic sunt amenințări serioase pentru popularitatea noului președinte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News