EXCLUSIV  Top școli România: Licee tehnologice vs licee teoretice. Cîmpeanu: E încetăţenită ideea că doar cei slabi merg la unele

Foto: Dids - Pexels
Foto: Dids - Pexels

Sorin Cîmpeanu a spus că nu susţine ideea realizării unui top al celor mai bune şcoli/licee din România. 

Întrebat de Val Vâlcu dacă s-ar putea realiza o clasificare a şcolilor şi liceelor din România aşa cum se face în cazul universităţilor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu susţine un astfel de proiect şi că o clasificare de acest fel ar pune o presiune şi mai mare pe şcolile din România. 

Întrebat dacă s-ar putea face un top al şcolilor din România, o clasificare în funcţie de performanţe ca la universităţi, Sorin Cîmpeanu a spus că nu ar face acest lucru.

"Nu aş face şi vă spun şi de ce nu aş face. Deja există, cu sau fără voia noastră, o clasificare mult prea apăsătoare între colegiile centenare care sunt considerate de top şi şcoli din mediul rural; între acele licee în care rata de promovare la Bacalaureat tinde spre 100% şi licee în care rata de promovare la Bacalaureat tinde spre zero. Deci deja există această clasificare...

Din păcate, există o diferenţiere între liceele tehnologice şi liceele teoretice. Este încetăţenită ideea că doar cei slabi merg la unele şi cei buni merg la altele. Deci clasificarea este deja prea apăsătoare ca să mai putem vorbi şi despre o altă clasificare", a declarat, în cadrul unui interviu acordat DC News, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

VIDEO: 

Youtube video image

Citeşte şi: ARACIP. Cîmpeanu demontează un FAKE NEWS despre schimbările în educaţie: Suntem ca în Caragiale. Cei care cer reforma spun să nu se modifice nimic

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, la DC News, despre reorganizarea ARACIP, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. 

"Se spune că e politizat pentru că e în coordonarea Ministerului Educaţiei. A fost tot timpul în coordonarea Ministerului Educaţiei şi în orice stat e aşa. Din 2005 nu au avut nicio problemă că e în coordonarea Ministerului Educaţiei, dar acum, dintr-o dată, au o problemă. Din 2005, vreau să vă spun că  a fost acelaşi preşedinte (n.r. – la ARACIP). Acelaşi preşedinte până în 2021, vreme de 16 ani, neîntrerupt acelaşi preşedinte. Dintr-o dată, acum există o grijă excesivă pentru faptul că se permite prin noul regulament să ai două mandate de patru ani. De fapt s-a limitat, pentru că era nelimitat până acum. E un plafon de două mandate. Când nu era niciunul, nu era o problemă, dar acum când e limitat e problemă că poate să stea prea mult şi am văzut tot felul de supoziţii.   

De principiu, o spun cu toată răspunderea – suntem în filmul în care cei care solicită cel mai puternic schimbare şi reformă – suntem exact ca în Caragiale – aceia sunt cei care de îndată ce vrei să schimbi ceva şi vrei să aduci şi argumente – acest proiect de reorganizare a ARACIP este din luna august în dezbatere publică – cei care cer cel mai puternic schimbarea, aceia sunt cei care spun: ’nu schimbaţi nicio virgulă!’", a explicat Sorin Cîmpeanu la DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel