Topirea ghețarilor, un sfârșit pe care sigur nu ni-l dorim. Ce se întâmplă dacă dispar ghețarii, 9 efecte devastatoare: Fără curent, fără apă, foamete și consecințe economice severe

Fotografie de la Gabriel Kuettel: Pexels
Fotografie de la Gabriel Kuettel: Pexels

Pe măsură ce ghețarii dispar, oamenii pierd mult mai mult decât gheață. De ce se topesc, ce se întâmplă dacă dispar, care sunt efectele devastatoare asupra vieții.

Până în prezent, cele mai bune estimări ale cantității de apă captată în ghețarii montani se bazau pe o metodă rudimentară care lua în considerare suprafața, dar nu și adâncimea.

Noul studiu utilizează imagini din satelit pentru a estima adâncimea gheții și constată că există cu aproximativ 20% mai puțină apă captivă în ghețarii montani decât se credea anterior.

Această constatare este susținută de cercetări recente ale oamenilor de știință de la Universitatea din Ottawa, care au examinat imaginile din satelit a aproximativ 1.700 de ghețari din emisfera nordică, inclusiv din Canada, SUA, Groenlanda și Rusia. Aceștia au constatat că 85% dintre ghețari s-au retras între 2000 și 2020.

Un al treilea studiu, publicat de oameni de știință a analizat în mod special un ghețar montan celebru: întinderea de gheață din vârful Muntelui Everest, cunoscută sub numele de ghețarul South Col. South Col este situat la o altitudine extraordinar de mare - peste 26.000 de metri - unde temperaturile nu se încălzesc suficient pentru ca gheața să se topească.

Dar acest lucru nu a împiedicat ghețarul să se micșoreze, au constatat cercetătorii. Acest lucru se datorează faptului că aerul din vârful Everest se încălzește pe măsură ce clima se schimbă. Aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, chiar dacă temperaturile rămân sub zero grade. Pe măsură ce vântul freacă gheața, apa înghețată se transformă în vapori, iar umiditatea este aspirată de aerul mai cald.

Acest proces s-a accelerat atât de mult încât ghețarul South Col pierde în fiecare an acumulări de gheață de 10 ani și este pe cale să dispară în aproximativ 30 de ani, spune Mayewski.

Oamenii de știință au prezis anterior că topirea în continuare a ghețarilor montani ar contribui cu aproximativ 13 centimetri în plus la nivelul global al mării în viitor. Noua cercetare revizuiește această estimare la aproximativ 10 centimetri.

"Poate părea o cifră mare, dar este foarte mică în comparație cu creșterea nivelului mării pe care o preconizăm la sfârșitul secolului", spune Morlighem. De departe, cel mai important factor care va determina creșterea viitoare a nivelului mării este topirea calotelor de gheață uriașe din Groenlanda și Antarctica.

De ce se topesc ghețarii. Care sunt cauzele

Creșterea temperaturii Pământului a fost, fără îndoială, responsabilă pentru topirea ghețarilor de-a lungul istoriei. Astăzi, viteza cu care avansează schimbările climatice ar putea să îi facă să dispară în timp record.

1. Emisiile de CO2

Concentrația atmosferică de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră (GES) produse de industrie, transporturi, despăduriri și arderea combustibililor fosili, printre alte activități umane, încălzesc planeta și determină topirea ghețarilor.

Încălzirea oceanelor: oceanele absorb 90% din căldura Pământului, iar acest fapt influențează topirea ghețarilor marini, care se află mai ales în apropierea polilor și pe coastele Alaskăi (Statele Unite).

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel