Patru universități din România, toate la disciplina Limbi Moderne, sunt prezente în Topul Internațional al Universităților pe Specializări 2015.
Publicitate
QS World University Rankings by Subject 2015 a analizat performanțele universităților pe 36 de discipline-specializări, mai multe discipline academice decât oricând până acum, fiind adăugate alte șase: afaceri și management, Art & Design, arhitectură, stomatologie, studii de dezvoltare și științe veterinare, potrivit topuniversities.com.
Pentru realizarea acestui clasament au fost analizate 894 de universități din 60 de țări, la una sau mai multe discipline academice.
În general, universitățile americane continuă să domine partea de sus a topului. Harvard și MIT sunt marile rivale în Clasamentul Internațional al Universităților pe Specializări 2015 - ele ocupă primul loc la 21 de discipline, scrie hotnews.ro.
Rezultatele arată că universitățile britanice au urcat în top, șase dintre ele ocupând primul loc la diverse discipline.
Universitățile din afara Marii Britanii și a Statelor Unite ale Americii care ocupă cele mai multe locuri de top la numeroase discipline sunt Universitatea Națională din Singapore și EHT Zurich din Elveția, care sunt clasate în top 10 la nivel mondial pentru 11 discipline, respectiv 10 discipline,
În clasament sunt și patru universități din România - toate la disciplina Limbi Moderne.
Cele patru instituții de învățământ superior din România care s-au înscris pentru a le fi analizată activitatea și care au intrat în clasament sunt:
Top 150 specializarea Limbi Moderne:
Universitatea din București
Universitatea de Vest Timișoara
Top 200 specializarea Limbi Moderne:
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Top 200 specializările Lingvistică și Comunicare și Studii Media:
Universitatea din București
Top 250 specializarea Limbi Moderne:
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Alte facultăți ale universităților din România care au fost analizate, dar care nu au intrat în top 200:
Universitatea din București - aflată în intervalul 301-400 la disciplina Chimie, în intervalul 251-300 la specializarea Matematică (unde a urcat față de anul trecut, când s-a aflat în intervalul 301-400) și în intervalul 301-400 la specializarea Fizică și Astronomie (același loc ca anul trecut)
Universitatea Babeș-Bolyai - aflată în intervalul 251-300 la Matematică (la fel ca anul trecut)
Anul trecut, singura universitate din România care a ajuns în top 200 specializări a fost Universitatea de Vest din Timișoara - specializarea Limbi Moderne.
QS World University Rankings by Subject este publicat anual din 2011, iar rezultatele din acest an se bazează pe răspunsurile a 85.062 de academicieni, a 41.910 angajatori și pe analizarea a 17.3 milioane lucrări de cercetare și peste 100 milioane de citări (prin Scopus/baza de date bibliometicp Elsevier).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu