Publicitate
În 2012, România s-a dovedit incapabilă să respecte termenele de privatizare ale companiilor deținute de stat, termene pe care și le asumase în acordurile cu instituțiile financiar bancare internaționale. Privatizările programate pentru anul 2012 sau vânzările pachetelor minoritare ale companiilor deținute de stat au fost amânate în repetate rânduri, la momentul acesta fiind programate pentru anul 2013.
Companiile pe care statul nu a reușit să le privatizeze vizează diverse domenii, de la energie la transporturi.
1. Povara Oltchim
Un eșec în activitatea de privatizare a societăților deținute de stat din 2012 a fost încercarea de vânzare a acțiunilor Oltchim Rm. Vâlcea către un investitor strategic. Problemele societății au afectat aproximativ 3.300 de angajați, precum și întreaga activitate economică din zonă.
În ședința din 23 august 2012, Guvernul a aprobat prin Memorandum schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, astfel că, pe 6 septembrie 2012, au fost publicate anunțuri de vânzare concomitentă a acțiunilor deținute de stat la Oltchim și a creanțelor Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - Electrica asupra Oltchim, pentru care au fost solicitate oferte ferme de cumpărare, cu data limită de 17 septembrie 2012.
Până la data stabilită au apărut patru oferte, dar termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până la 20 septembrie 2012, mutând termenul ședinței de licitație pe data de 21 septembrie. În urma licitației cu oferte în plic, pachetul de 54,8062% de acțiuni deținute de Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) la Oltchim a fost declarat adjudecatar lui Dan Diaconescu, care a oferit 203,149 milioane lei. După desfășurarea negocierilor, urma să fie semnat contractul de vânzare - cumpărare de acțiuni. Negocierile s-au desfășurat potrivit cadrului legislației în vigoare, de 10 zile de la data adjudecării, respectiv până la data de 1 octombrie 2012. Pe parcursul negocierilor, ofertantul Dan Diaconescu a formulat propuneri de modificare a contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni care exced oferta de vânzare, oferta de cumpărare irevocabilă și fermă pe baza căreia a fost declarat adjudecatar, precum și competențele și capacitatea juridică a MECMA și a Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI). Dan Diaconescu nu a dovedit existența fondurilor propuse pentru plata acțiunilor, iar negocierile nu s-au finalizat. Dan Diaconescu a fost decăzut din calitatea de adjudecatar, iar garanția de participare la licitație i-a fost reținută.
Pe de altă parte, creanțele AVAS - Electrica nu au fost adjudecate.
În prezent, autoritățile implementează un plan alternativ de redresare a Oltchim, care vizează repunerea în funcțiune a mijloacelor de producție, în condiții de rentabilitate și pentru atenuarea efectelor sociale negative. Pe parcursul derulării acțiunilor de vânzare-cumpărare a pachetului de acțiuni Oltchim, salariații combinatului nu și-au primit salariile. Ulterior, salariile au fost acordate în luna noiembrie cu ajutorul de urgență de 20 de milioane de euro.
2. Insolvența Hidroelectrica
În sectorul energetic, marea lovitură pentru 2012 a fost insolvența Hidroelectrica. Societatea a solicitat intrarea în insolvență pe 15 iunie 2012. Consiliul de Administrație a motivat acțiunea cu scăderea cifrei de afaceri cu 10%, ca urmare a secetei prelungite de la sfârșitul anului 2011, la care s-au adăugat pierderile înregistrate de companie. Administratorul judiciar al companiei a fost desemnată societatea Euro Insol, care a anunțat aplicarea unui set de măsuri pentru reorganizarea companiei, printre care și denunţarea contractelor bilaterale ale Hidroelectrica cu "băieții deștepți".
După ieşirea societăţii din insolvență, estimată pentru începutul anului 2013, se va relua procesul de derulare a Ofertei Publice Inițiale (IPO). Prospectului de privatizare trebuie publicat în trei luni de la ieșirea Hidroelectrica din insolvență, pentru ca lansarea IPO să se realizeze în iulie 2013.
3. Birocrație pentru CFR MARFĂ
Vânzarea pachetului de acțiuni de 100% din capitalul social urma să se realizeze prin licitație cu strigare. Proiectul a intrat în dezbatere publică și în Comisia de Dialog Social pe 25 septembrie 2012, unde a obținut avizele ministerelor implicate, precum și aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. Două zile mai târziu, pe 27 septembrie 2012 proiectul de vânzare a acțiunilor a intrat în discuția Consiliului Economic și Social (CES) și Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), dar nu a primit avizul CSAT, pentru că societatea este una strategică.
Termenul inițial estimat de autorități pentru privatizare a fost 31 decembrie 2012, termen estimat și în Memorandumul încheiat cu instituțiile financiare internaționale, ulterior privatizarea SNTFM CFR Marfă fiind amânată pentru 2013.
4. Cerere de oferte pentru TAROM
Termenul estimat în Memorandumul Tehnic de Înțelegere (MTI) cu instituțiile financiare internaționale pentru vânzarea pachetului de 20% din acțiunile TAROM era 30 noiembrie 2012. Vânzarea urma să aibă loc prin ofertă publică secundară, derulată la Bursa de Valori București. În cadrul întâlnirii de la începutul lunii septembrie 2012 dintre MTI și intermediar - consorțiul alcătuit din SSIF Swiss Capital și SSIF Carpatica Invest, intermediarul a informat că au fost stabilite 33 contacte cu potențiali investitori și că au fost primite două expresii ferme de interes, din partea a două companii de aviație din Rusia și India. La momentul acesta, intermediarul așteaptă încă 10-12 răspunsuri de interes din partea investitorilor.
5. Pachet mai mare de acțiuni din Poșta Română
Inițial, autoritățile și-au propus dobândirea de către un investitor strategic a unui pachet de acțiuni reprezentând minimum 20% din capitalul social (metoda majorării de capital social prin aport de capital). Pe 28 septembrie 2012, procedura de selectare s-a încheiat prin contractul de consultanță Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) - consorțiul format din SC KPMG România SRL și SCA Țucă, Zbârcea și Asociații. După aprobarea Hotărârii de Guvern din 12 decembrie, act normativ ce stabilea strategia de privatizare a Poștei Române prin acordarea investitorul a unui pachet de 51% din capitalul social al companiei, MCSI și-a actualizat strategia de privatizare a companiei.
6. Întârzierile de la Nuclearelectrica
Procedura IPO pentru cel puțin 10% din acțiunile SN Nuclearelectrica SA a avut o data limită de depunere a ofertelor stabilită inițial pentru 10 septembrie 2012, ce a fost prelungită până în 28 septembrie 2012.
Solicitarea clarificărilor după achiziționarea celor două caiete de sarcini nu a primit răspunsurile conform termenului stabilit. Pe 11 septembrie, Adunărea Generală a Acționarilor a anunțat modificarea și completarea unor prevederi din caietul de sarcini, care menționau, printre altele, că data limită pentru depunerea ofertelor de intermediere este 28 septembrie 2012. Au fost depuse două oferte, iar termenul propus pentru finalizarea întregului proces este 31 martie 2013.
Alte privatizări în 2013
Pe lângă privatizările amânate, autoritățile vor trebui să rezolve și privatizările programate pentru anul viitor, printre acestea fiind Romgaz, Transgaz sau Electrica.
Ofertele publice secundare (OPS) pentru pachete de 15% din capitalul social al companiilor Romgaz și Transgaz se vor derula în 2013.
Compania Națională a Huilei va intra în lichidare voluntară după înființarea celor două societăți comerciale care să gestioneze activele minelor neviabile și ale minelor viabile, finalizarea procesului fiind estimată pentru ianuarie 2013.
Complexul Energetic Oltenia înființat în 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia SA și SC Complexul Energetic Turceni SA, SC complexul Craiova SA și SC Complexul Energetic Rovinari, este programat pentru privatizare la începutul lui 2013, fiind vizate IPO de 15% şi vânzarea unui alt procent de 50% acţiuni către un investitor strategic.
Tot pentru anul 2013 sunt programate IPO pentru SC Electrica SA, după vânzarea unui pachet majoritar la Electrica Furnizare și cele trei companii de distribuție, termenul propus pentru finalizare fiind 30 iunie 2013.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu