Topul suferinţei: cine sunt săracii României

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Mulţi dintre români trăiesc la limita supravieţuirii. E lucru deja ştiut, potrivit statisticilor, că cei mai puţin norocoşi sunt în zona Moldovei, mai precis locuitorii din judeţele Vaslui şi Suceava. Iată cum arată clasamentul celor mai sărace orașe din țară.

Sărăcia din multe dintre oraşele României vine şi din faptul că, aici, oamenii sunt cei mai prost plătiţi din ţară. Prin urmare, nu au putere de cumpărare, se mulţumesc cu puţin, se îmbracă modest, mănâncă "ce se găseşte" şi doar câţiva au proprietăţi ca maşini, a doua casă sau animale în bătătură.

Te numeşti "sărac" atunci când nu ai bani de pâine şi medicamente

Conform celui mai recent studiu realizat de GFK privind puterea de cumpărare în Europa, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor în România a crescut uşor în ultimii 2 ani. Cu toate acestea, românii sărăcesc mai ales în zona rurală unde posibilităţile de angajare sunt limitate. În plus, mulţi dintre locuitorii de la sate şi comune nu au pensii iar dacă au, sunt foarte mici şi nu le pot acoperi cheltuielile de zi cu zi. Populaţia României e îmbătrânită, se vede clar şi din ultimul referendum. De aici, şi concluzia că mulţi sunt bolnavi şi au nevoie de bani pentru medicamente. Însă nu toţi îşi permit un astfel de "lux". Este şi motivul pentru care, potrivit ultimelor serii de chestionare realizate la nivel naţional, cei mai mulţi dintre români asociază sărăcia cu lipsa banilor pentru pâine şi medicamente.

Botoşani şi Suceava - polii sărăciei

Pe lista celor mai sărace și orașe din România cu cea mai mică putere de cumpărare se înscriu Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu, urmate de Suceava, Piatra-Neamț, Focșani, Buzău, Slobozia, Alexandria, Slatina și Drobeta-Turnu Severin la mică distanță de primele. Aici, unele familii din mediul rural sunt atât de sărace încât nu-şi permit să-şi trimită copiii la şcoală, să le cumpere rechizite la început de an şi să le ia hăinuţe noi când se schimbă sezonul, mulţi aşteptând mila Bisericii. La polul opus, printre orașele care au o putere de cumpărare peste medie se numără Brașov și Sibiu, „stelele” pe harta dezvoltării economice a țării și motoarele din centrul României. Deja, de mai mulți ani, aici se configurează o nouă zonă industrială a țării, care atrage tot mai multe investiții masive.

Sibiul, Clujul şi Timişoara - forţa propulsatoare a economiei naţionale

Cluj, Timișoara și județul Ilfov, în frunte cu Bucureștiul sunt zonele cele mai dezvoltate ale țării, unde puterea de cumpărare este cu cel puțin 20% peste media pe țară. În acestea au baze stabile foarte mulți dezvoltatori naționali și internaționali. Motivele pentru care se dezvoltă tot mai mult și orașele din afara Bucureștiului țin de forța de muncă ieftină și educată. Astfel, printre industriile care au găsit cele mai bune oportunități în astfel de orașe se numără cea a componentelor auto, IT sau Business Service. Un alt factor important este reprezentat de infrastructura de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel