Raportând la media europeană alimentele din România se află sub preţurile din Europa. Veniturile în schimb sunt mult mai mici în ţara noastră decât în restul de 13 ţări europene care se află sub medie. Cele mai mari preţuri la alimente le are Danemarca care este peste media europeană cu 36,2%.
Pe a doua poziţie în topul celor mai scumpe alimente se plasează Irlanda. Alimentele irlandeze costau anul trecut cu peste 20% mai mult faţă de media europeană. Slovacia se plasează pe locul trei, alimentele având preţuri cu peste 18,8% peste medie. De altfel, Slovacia este singurul stat fost comunist care se află în grupul statelor unde preţurile depăsesc media din UE.
A doua parte a topului cuprinde statele în care preţurile sunt sub medie. Aici întâlnim preponderent pieţele est-europene, dar sunt şi câteva state din vechea Europa, cum ar fi Grecia, Olanda, Spania sau Portugalia.
În România, cele mai ieftine alimente faţă de preţurile europene sunt fructele şi legumele (cu 41,8% mai ieftine decât media europeană), carnea (cu 40,2% mai puţin), iar cele mai apropiate de medie sunt brânzeturile şi laptele (cu doar 6,7% mai puţin decât se practică în UE).
Vecinii noştri Bulgaria şi Ungaria se află sub media europeană. În Bulgaria alimentele sunt chiar mai ieftine decât la noi fiind cu 34,40% sub media europeană. Ciudat este că în Ungaria preţurile sunt mai ridicate ca în România, cu toate că cei care locuiesc aproape de vgraniţă îşi fac aprovizionarea de la vecini. Ungurii se află sub media europeană cu doar 18,70%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News