Tornadă pe Lacul Mărtinești din Cluj. Imaginile care au făcut înconjurul țării /video în articol

Sursa: captură Youtube Monitorul de Cluj
Sursa: captură Youtube Monitorul de Cluj

Un eveniment meteorologic rar și neașteptat a stârnit panică printre oamenii care se aflau pe Lacul Mărtinești din județul Cluj.

O tornadă s-a format din senin, provocând daune materiale și un val de îngrijorare

Videoclipul trimis de către proprietara unei cabane din apropierea lacului a arătat cum, în doar câteva momente, o barcă și câteva saltele au fost ridicate de vântul puternic, luându-i prin surprindere pe cei prezenți, potrivit Știri de Cluj.

Potrivit martorilor, tornada a apărut brusc din spatele cabanei. "Da, am scăpat cu bine. A venit din spate de la cabană și a luat barca pe sus și câteva saltele!", a declarat soțul proprietarei cabanei. În filmările realizate se poate observa cum vântul violent a provocat haos pe malul lacului, ridicând obiectele aflate în zonă și declanșând panică printre turiști.

Deși astfel de fenomene meteorologice sunt extrem de rare în această regiune, autoritățile locale îi îndeamnă pe cetățeni să fie vigilenți și să caute adăpost în cazul apariției unor vânturi puternice neobișnuite. Autoritățile au subliniat importanța adoptării unor măsuri de precauție pentru a evita accidente.

Din fericire, în ciuda intensității fenomenului, nicio persoană nu a fost rănită. Turiștii și localnicii au avut norocul de a scăpa nevătămați, dar evenimentul a fost un semnal de alarmă cu privire la imprevizibilitatea naturii și la necesitatea de a fi pregătiți pentru orice eventualitate.

Youtube video image

Fenomenul, explicat de Mircea Duțu

"Se creează o situație care îngrijorează autoritățile mai multor state, acum când se deschide sezonul furtunilor și uraganelor la nivel mondial, iar toate planetele sunt aliniate pentru formarea de fenomene deosebit de destructive. Pe lângă creșterea temperaturilor și a cantităților de vapori și energie din atmosferă, acționează configurația vânturilor la mare înălțime.

Sfârșitul lui El Niño și o scurtă perioadă de neutralitate vor fi urmate de o probabilă reactivare a La Niña, fenomenul maritim caracterizat prin răcirea Oceanului Pacific și răcorirea climei mondiale. Confruntarea între cele două fenomene majore generează o reorganizare a vânturilor cu implicația uraganelor. Asemenea complicații și turbulențe pot afecta și Europa, fiind amplificate de dereglarea climatică, una care bulversează variabilitatea naturală a climei.

Să nu uităm că atunci când temperatura atmosferei crește cu un grad celsius, ea poate conține cu 7% umiditate suplimentară. Ca atare, ciclul apei e mai activ, este mai tensionat și devine mai furtunos. În apropierea noastră, Mediterana se încălzește de trei ori mai accelerat decât media oceanelor, precum un lac, e adevărat, unul într-un bazin foarte aproape de noi.

Să ne amintim fenomenele din vara lui 2023 și efectele asupra valurilor de căldură din regiune, inclusiv din țara noastră, ale episoadelor de caniculă maritimă. Așadar, s-ar putea ca, foarte probabil, să asistăm în perioada imediat următoare la aceste evoluții contrastante, extreme chiar, între perioade de temperaturi deosebit de ridicate, urmate de altele ploioase, cu o vreme deosebit de tumultuoasă, marcată și de furtuni și căderi importante de ploaie. Important este să fim pregătiți a rezista consecințelor și a ne adapta la noile date ecoclimatice", a declarat Mircea Duțu, președinte al Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice, pentru B1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel