Fostul preşedinte american şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace Jimmy Carter şi-a sărbătorit duminică cea de-a 99-a aniversare, la câteva luni după ce a început să primească îngrijiri paliative la domiciliu, transmite AFP.
Jimmy Carter este cel mai bătrân preşedinte american în viaţă. Lideri din întreaga lume, celebrităţi şi cetăţeni americani s-au grăbit să transmită urări fostului lider democrat născut pe 1 octombrie 1924.
"Vă admir pentru că aveţi o integritate, o putere de caracter şi o determinare incredibile", a declarat preşedintele Joe Biden pe reţeaua de socializare X. "Dumnezeu să vă binecuvânteze, la mulţi ani, prietene".
Casa Albă, pe care Jimmy Carter a ocupat-o din 1977 până în 1981, a instalat cu această ocazie în incinta sa un tort gigantic din carton decorat cu 39 de lumânări, în cinstea celui care a fost cel de-al 39-lea preşedinte al Statelor Unite.
VIDEO
În luna februarie, fundaţia sa caritabilă Carter Center a anunţat că acesta a început să primească îngrijiri paliative la locuinţa din Plains, oraşul său natal din statul Georgia.
Fostul preşedinte a fost văzut la un festival din Plains în week-end-ul de dinainte, alături de soţia sa Rosalynn, care suferă de tulburări neurodegenerative. Arhitect al acordurilor de la Camp David care au dus, în martie 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean, Jimmy Carter ocupă un loc aparte în peisajul politic american, pătat de criza ostaticilor americani din Iran în 1979-1980.
În 1982, după ce a părăsit Casa Albă, a fondat Centrul Carter pentru a promova dezvoltarea, sănătatea şi soluţionarea conflictelor în întreaga lume.
Un fermier de arahide și locotenent al Marinei SUA înainte de a intra în politică, Carter, un democrat, a servit în cele din urmă un mandat ca guvernator al Georgiei și președinte al Statelor Unite din 1977 până în 1981.
Fostul președinte este venerat pe scară largă pentru susținerea drepturilor omului. Intermedierea Acordurilor de la Camp David din 1978 cu președintele egiptean Anwar Sadat și prim-ministrul israelian Menachem Begin rămâne esențială pentru moștenirea sa.
În anii săi după președinție, Carter a fondat Centrul Carter împreună cu soția sa, Rosalynn, în speranța de a promova pacea și sănătatea mondială. Centrul a lucrat pentru a promova democrația prin monitorizarea alegerilor străine și reducerea bolilor în țările în curs de dezvoltare de-a lungul anilor.
Președintele Joe Biden, un coleg democrat și admirator de multă vreme al lui Carter, a fost informat despre starea de sănătate în scădere a fostului președinte și de decizia sa de a solicita îngrijiri medicale, a declarat un oficial pentru CNN. Biden rămâne în contact strâns cu familia Carter și cu cercul apropiat de consilieri al fostului președinte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu