Dacă vrei un desert special, poți încerca o rețetă veche. Astăzi: "Torta cu scorțișoară" (1914).
Ingrediente
- 120 g unt
- 180 g făină
- 50 g migdale
- 50 g zahăr pudră
- 3 gălbenușuri
- coaja rasă de la o lămâie
- 1/2 linguriță scorțișoară pudră
- 5 cuișoare pisate (pudră)
- puțin ulei
- câteva linguri marmeladă/jeleu de coacăze
- 1 lingură zahăr pudră
- câțiva strugurași coacăze proaspete
Cum se prepară
Se pun migdalele în apă fierbinte, pe foc și se lasă câteva minute până când se ridică la suprafață, apoi se curăță de coajă și se mărunțesc cu ajutorul unei râșnițe.
Cuișoarele se pisează astfel încât să fie o pudră fină. Cu ajutorul unui mixer se amestecă ușor untul, făina, migdalele, zahărul pudră (50 g), gălbenușurile, coaja rasă de lămâie, scorțișoara și cuișoarele pudră, potrivit reteteistorice.ro.
Această cocă se mai frământă puțin și cu mâna și apoi se întinde uniform într-o tavă de tort (tavă unsă în prealabil cu ulei). Se întinde în tavă tot cu mâna, întrucât e foarte fragedă. Se dă la cuptor și se lasă să se coacă. Când este gata, se pune torta pe o farfurie și se unge cu marmeladă de coacăze. Se decorează cu coacăze proaspete și se pudrează cu zahăr.
BONUS: Borș de dovlecei în floare: Rețeta din 1938. Este perfectă pentru zilele toride de vară!
Ingrediente
2-3 dovlecei în floare
2 linguri orez
sare
puțin mărar
puțin pătrunjel
500 ml borș
puțin leuștean
Cum se prepară
Se pune apa la fiert cu puțină sare. Când fierbe apa, se adaugă dovleceii rași de coajă, tăiați rondele sau bucățele, orezul și puțină verdeață (mărar și pătrunjel verde) tocată mărunt, potrivit reteteistorice.ro. Borșul se fierbe separat.
Când dovleceii sunt fierți, se adaugă borșul și se mai lasă câteva minute. La final se adaugă puțin leuștean tocat mărunt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu