Tortilla spaniolă cu pește este perfectă pentru micul dejun. Iată cum se prepară...
Ingrediente
1 păstrăv (file întreg; cca 165 gr; puteţi folosi şi fileuri de biban, dorada)
1 ceapă mai mică
2 ardei bulgăreşti (sau alt tip de ardei verde-deschis)
2 cartofi făinoşi
6 ouă
sare, piper negru
ulei de măsline
Cum se prepară
Fileul se presară cu sare şi piper negru pe partea cu carnea. Se unge cu ulei o bucată mare de folie de aluminiu, se rulează fileul în folie şi se răsucesc capetele. Se aduce la fierbere o oală cu apă şi se aşază fileul în apă. Se pune o farfurie deasupra să ţină fileul complet sub apă. Se pune capacul pe oală. Se stinge focul şi se lasă peştele să se poșeze 10 minute. Se scoate pachetul din apă şi se ţine sub jet de apă rece până nu se mai simte cald. Se introduce la frigider în jur de 1-2 ore, dar poate sta şi mai mult dacă e nevoie.
Când îl veţi folosi, scoateţi peştele din pachet şi rupeţi carnea bucăţi mari. Pielea nu se foloseşte în această reţetă. Se curăţă cartofii şi se taie în două pe lungime, apoi se taie felii (semi-rondele) subţiri (astfel se vor găti mai repede). Se presară cu sare şi se masează un pic. Se pun cartofii într-o tigaie medie (cca 20 cm) şi se adaugă ulei până sunt perfecţi acoperiţi. Puteţi folosi un ulei de măsline folosit la gătit sau puneţi jumătate ulei de măsline şi jumătate alt ulei neutru (de floarea soarelui de exemplu), scrie e-retete.ro.
Aduceţi la fierbere, doar până ce uleiul bolboroseşte uşor, nu îl înfierbântaţi prea tare fiindcă nu vrem să prăjim cartofii ci să-i fierbem. Daţi focul la mic şi lăsaţi să se facă 10 minute. Amestecaţi rar doar cât să-i redistribuiţi în tigaie. Cartofii nu au voie să se rumenească deloc în acest timp, deci ţineţi focul mic.
Adăugaţi ceapa tăiată peştişori subţiri şi ardeiul (curăţat de seminţe) şi tăiat bucăţi. Mai lăsaţi să fiarbă totul încă 5-10 minute, până cartofii sunt moi, complet făcuţi. Adăugaţi peştele rupt bucăţi (cel de la pasul 3) şi mai lăsaţi 2-3 minute. Folosind o strecurătoare, scurgeţi uleiul de pe amestecul de cartofi și pește.
Într-un bol larg bateţi ouăle cu sare şi apoi adăugaţi amestecul cartofi-pește. Amestecaţi bine şi lăsaţi să stea 5-10 minute. Încingeţi o tigaie medie (cca 20 cm) şi adăugaţi 2 linguri de ulei (puteţi folosi din uleiul scurs de pe cartofi). Când uleiul e încins bine, adăugaţi compoziţia de ouă-cartofi-pește. Daţi imediat focul la mediu spre mic şi puneţi capacul pe tigaie dacă aveţi. Coaceţi tortilla 5 minute, mişcând când şi când tigaia față-spate şi circular, ca să nu se lipească de fund şi să se rumenească uniform. Puneţi o farfurie largă (mai largă decât tigaie) peste tigaie şi răsturnaţi tortilla pe farfurie.
Puneţi tigaia la loc pe foc şi încet lăsaţi omleta să alunece din farfurie înapoi în tigaie. Coaceţi tortilla pe a doua parte încă 2 minute. Cu un cuţit înţepaţi în centru şi verificaţi să fie făcută (poate fi cremoasă, dar nu lichidă). Dacă nu e, mai lăsaţi 1-2 minute pe foc. Scoateţi tortilla pe un platou. Absorbiţi cu şerveţele de hârtie excesul de ulei. Am garnisit-o cu felii subţiri de ceapă roşie şi fructe de capere. E bună caldă sau la temperatura camerei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu