Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit mai multe explicații despre vaccinarea anti-COVID.
"Da, se pot vaccina și persoanele infectate. Nu există o contraindicație legată de istorica recentă a infectării unei persoane. Vorbim despre o perioadă de vindecare de o lună de la episodul inițial. La fel și în cazul asimptomaticilor, dacă ai infecție asimptomatică în evoluție sau ești în perioada de incubație, nu se întâmplă absolut nimic din punct de vedere clinic (dacă faci vaccinul - n.r.). Infecția își urmează cursul, cu mențiunea că la 10-14 zile pot apărea anticorpi care pot avea efecte benefice. Ca în cazul anticorpilor monoclonali, cum este tratamentul cu Regenero, mediatizat recent.", a afirmat Valeriu Gheorghiță în direct la RealitateaPlus.
Pentru început vor putea să se vaccineze anti-COVID doar persoanele care au peste 18 ani. Momentan nu există suficiente studii ale vaccinurilor pe copii.
"Foarte probabil probabil că și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va menție această recomandare. Ne referim stric la vaccinul Pfizer/BionTech. Pentru celelalte categorii de vaccinuri dezvoltate de alte companii probabil că vom avea indicație de la 18 ani în sus. Cu siguranță, în perioada următoare vor exista recomandări și la vârste mai mici de 16 ani", a spus Gheorghiță.
"Femeile gravide reprezintă o contraindicație temporară pentru administrarea vaccinului până la noi date. Din motive de etică medicală aceste persoane nu pot fi incluse în aceste studii clinice, voluntare. Femeia gravidă reprezintă în momentul de față o contraindicație pentru administrarea vaccinului, până la alte date care ne descriu cât se poate de clar datele de siguranță atât pentru femeia gravidă, cât și pentru produsul de concepție", a explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu