”Tot ce știm despre durere este greșit”. Un medic de la Harvard explică de ce componenta emoțională este veriga lipsă din tratament

Sursă foto: Pexels (JESHOOTS.com)
Sursă foto: Pexels (JESHOOTS.com)

Un doctor care predă printre altele la școala de medicină de la Harvard afirmă că tratamentul durerii prescris de medicina modernă nu este unul adecvat, deoarece exclude componenta emoțională. 

Publicitate

”Medicina nu este altceva decât o educație greșită despre mizeria muritorilor”. Aceasta este afirmația lui Haider Warraich, un medic de la Brigham and Women's Hospital și profesor asistent la Harvard Medical School.

”Educația greșită” a medicinei occidentale, susține el, provine din „transformarea persoanelor în pacienți și a vindecătorilor în furnizori și prin separarea corpului de minte, a senzațiilor fizice de stările emoționale și a durerii de suferință”.

”Tot ce știm despre durere este greșit”. Medicul devenit pacient

Luptele de lungă durată cu durerile de spate debilitante aproape i-au zădărnicit cariera medicală. Astăzi, el aduce experiențele sale atât cele de medic, cât și cele de pacient, într-o examinare asupra naturii și istoricului durerii, publicată într-un articol al CNN.  Condamnând numite eșecuri, el solicită o abordare mai holistică, interdisciplinară.

”Aproape tot ceea ce știm despre durere și despre modul în care o tratăm este greșit. Atât pacienții, cât și medicii au fost învățați că durerea cronică este în esență durere acută prelungită. Dar, în timp ce durerea acută urcă din măduva spinării până la creier, durerea cronică poate coborî adesea din creier, fără niciun declanșator din corp. Eșecul potrivit căruia tratamentele pentru durerea acută vor funcționa pentru durerea cronică a dus, în parte, la epidemia de opioide și a împiedicat oamenii să primească tratamente care ar fi putut oferi mai multă ușurare. Medicina occidentală a încercat să limiteze durerea la senzații strict fizice, pe baza instrumentelor de care dispune pentru a le aborda. Dar durerea nu este pur fizică”, a spus Haider Warraich.

Ce este, de fapt, durerea?

”Știința sugerează ceea ce mulți pacienți știu că este adevărat: durerea este o combinație de senzație fizică, traumă emoțională și memorie. Imagistica creierului a dezvăluit că creierul emoțional este mult mai implicat în experiența durerii cronice decât durerea acută. Pentru sistemul nervos, durerea cronică este cel mai adesea asemănătoare cu o emoție pe care o simțim într-o parte a corpului nostru. Considerând durerea ca un fenomen pur fizic, limităm tratamentele la pastile și proceduri, împiedicând oamenii să obțină intervenții pentru sănătatea mintală care sunt probabil la fel de eficiente, dacă nu chiar mai eficiente. Abordarea ideală a managementului durerii este interdisciplinară”, a mai spus Warraich.

Tratamentele alternative sunt mai eficace alături de cele tradiționale

”De exemplu, când aveam dureri groaznice de spate, îmi făceam griji că exercițiul ar putea să mă lase paralizat sau că coloana mea s-ar putea rupe în jumătate. Modalitățile alternative ne ajută să reformulam modul în care gândim despre durere. O abordare interdisciplinară oferă pacienților acces la diferite opțiuni, inclusiv terapie cognitivă, terapia de acceptare și angajament, exerciții fizice, reabilitare fizică și chiar hipnoză.

Deosebit de eficientă este terapia de reprocesare a durerii. Dezvoltată special pentru persoanele care suferă de durere cronică, ajută la eliminarea componentei de frică a durerii. Dovezile care susțin eficacitatea tratamentelor alternative ca acestea sunt adesea mai convingătoare decât multe dintre procedurile și prescripțiile comune pe care le oferim de obicei pacienților noștri”, a adăugat medicul. 

Opioidele ar putea fi înlocuite de analgezice

”Indiferent dacă vorbești cu pacienții sau te uiți la cercetare, vedem că sistemul de sănătate dă greș în fața persoanelor cu durere cronică în multe moduri. Am permis să se infiltreze minciuni în educația noastră medicală, care au fost în esență create de cei cu interese financiare, declanșând o criză în care Statele Unite prescriu 30% sau mai mult din opioidele din lume, deși nu simțim mai multă durere decât alți oameni.

Între timp, un studiu randomizat pe oameni cu dureri de spate și articulații moderate până la severe a arătat că persoanele cărora li s-au administrat opioide pentru durerea cronică au avut de fapt mai multă durere în timpul medicației decât cei cărora li s-au administrat analgezice mai puțin puternice, cum ar fi ibuprofenul”, a afirmat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel