Tot ce trebuie să știi despre introducerea monedei ”euro digital” și ”eliminarea numerarului”. De ce se tem băncile

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Numerarul este ”în declin” și în fața avansului monedelor virtuale precum bitcoin, Uniunea Europeană intenționează să răspundă prin introducerea euro digital.

Alegeri prezidentiale 2024

O primă propunere legislativă va fi prezentată de Comisia UE deja în următoarele câteva luni, ”până în prima jumătate a anului 2023”, a asigurat vicepreședintele Valdis Dombrovskis, în discursul său la conferința comună cu BCE privind noua monedă digitală.

Planul de la Bruxelles

"Numerarul este încă foarte important în viața oamenilor. Dar utilizarea sa este în scădere în multe părți ale lumii. Un euro digital ar completa numerarul", a spus Dombrovskis. 

”BCE estimează că plățile fără numerar efectuate în zona euro în 2021 au crescut cu 12,5%, până la 114 miliarde de tranzacții, pentru o valoare totală de 197 de trilioane de euro”, a spus Dombrovskis. ”Plățile cu cardul au reprezentat aproape jumătate din aceste tranzacții”, a mai adăugat Valdis Dombrovskis.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei, un euro digital ”are potențialul de a aduce numeroase beneficii consumatorilor și întreprinderilor”, deoarece ”ar oferi o alternativă în bani publici la mijloacele digitale private de plată. Ar fi un mijloc de plată digital sigur.

Zona euro trebuie să evite să rămână în urmă, este avertismentul lansat de președintele BCE, Christine Lagarde: ”Intrarea” în lumea plăților și criptomonedelor Big Tech ”ar putea crește riscul dominației pieței și dependenței de tehnologie a plăților externe, cu consecințe pentru autonomia strategică a Europei”, a explicat el.

”Deja astăzi, mai mult de două treimi din tranzacțiile cu cardul sunt gestionate de companii cu sediul în afara UE”, adaugă Lagarde.

Sfârșitul numerarului?

În acest moment, numerarul este singura monedă legală în zona euro, iar tranzacțiile digitale între cetățeni trebuie întotdeauna efectuate printr-o instituție financiară sau printr-un POS, un terminal de plată care implică plata unui comision la comerciant. Nu putem transfera euro direct în contul altei persoane, așa cum am putea oferi acestora numerar care ar trece din buzunarul nostru și trebuie să cerem băncii noastre să transfere banii pentru noi. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba cu euro digital.

Deoarece se bazează pe unități virtuale de valoare, banii digitali se mișcă pe internet fără a fi nevoie ca băncile să acționeze ca intermediari. Acești bani pot fi stocați pe un dispozitiv mobil sau computer și transferați instantaneu, la fel ca un e-mail, pe alt computer. În acest fel, poate fi folosit pentru a plăti de la persoană la persoană (peer-to-peer). Pentru sistemele noastre economice ar fi o schimbare de epocă.

Monedele tradiționale sunt emise de băncile centrale sub formă de numerar și rezerve deținute de băncile comerciale, deci este ancora sistemului monetar și păstrează suveranitatea monetară, care poate fi definită ca fiind capacitatea guvernelor de a controla unitatea contului de bază, cel puțin în jurisdicția lor, pentru a gestiona macroeconomia.

 Înainte ca această suveranitate să fie națională, acum cu euro a devenit supranațională pentru noi.

Cum ar funcționa euro digital

Dar cum ar funcționa acest euro digital? Ideea BCE este să o susțină fără a o înlocui cu numerar. ”Ar fi un mijloc de plată digitală sigur, ușor de utilizat și cu costuri reduse, cum ar fi numerarul în prezent. Ar putea fi folosit gratuit pentru tranzacții de plată esențiale în zona euro. Într-o lume în care cetățenii apelează din ce în ce mai mult la plăți electronice și în care piața plăților digitale continuă să crească, un euro digital ar oferi tuturor - familii și afaceri, mici și mari - o soluție suplimentară de plată în banii băncii centrale”, explică BCE.

"Un euro digital ar oferi o altă modalitate pentru comercianții cu amănuntul și întreprinderile mici de a primi plăți de la clienți. În plus, un euro digital ar putea pune la dispoziție funcții avansate, cum ar fi plata automată sau aplicarea unei forme de identitate digitală", se mai citește în analiza BCE.

Euro digital ar putea trece din buzunar în buzunar, sau mai degrabă de la computer la computer sau smartphone la smartphone, fără a fi nevoie de bănci. Înainte de a vedea euro digital ”circular”, va fi însă necesar să depășim mai multe etape: există deja un studiu de fezabilitate a proiectului, în timp ce propunerea Comisiei, așteptată pentru prima jumătate a anului 2023, va trebui apoi să treacă prin negocierile cu Parlamentul și Consiliul statelor membre.

Temerile băncilor

Instituțiile, explică susrsa citată, ”se tem că economisitorii își vor putea converti depozitele în moneda digitală a băncii centrale cu un clic pe un buton în cazul unei alte crize financiare, creând o rulare bancară online”.

Pentru a înțelege mai bine, trebuie să explicăm una dintre marile inovații pe care monedele digitale le-ar putea aduce sistemului monetar. Emiterea de monedă tradițională, de fapt, necesită ca o bancă centrală să emită bani prin băncile comerciale. 

În cazul monedelor digitale, ”majoritatea băncilor centrale explorează o arhitectură hibridă: o combinație între emiterea tradițională pe două niveluri și emisiunea pe un singur nivel, care implică emiterea de bani direct către utilizatori de către banca centrală”. Cu alte cuvinte, clienții își puteau închide conturile bancare curente și își pot depune economiile direct la banca centrală.

”Deoarece conturile de depozit plătesc în prezent dobânzi scăzute, o monedă virtuală are potențialul de a dezintermedia sistemul bancar”, se arată într-o analiză a Deutsche Bank.

”Oamenii ar putea prefera să-și păstreze banii direct la banca centrală”, iar acest lucru ”ar putea avea un impact asupra stabilității financiare” a băncilor. Temerile acestor instituții împiedică, de fapt, cursa pentru euro digital.

BCE, la rândul ei, a avertizat: clienții se vor îndrepta din ce în ce mai mult către monedele virtuale și ”dacă nu vom satisface această solicitare, alții o vor face” a spus Fabio Panetta, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene. De exemplu, China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel