”Valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și corespund nivelului fondului natural de radiații", transmite CNCAN. Fizicianul Cristian Presură susține că această ”întâmplare” nu ne pune în pericol.
Declarația Agenției Nucleare din Ucraina, cu privire la creșterea nivelului de radiații la Cernobîl, în urma atacului Rusiei, a stârnit multă îngrijorare, inclusiv în România.
Experţii societăţii Ekoţentr din Ucraina leagă creşterea de radiaţii gamma în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de răscolirea solului vegetal în urma presiunii exercitate de un mare număr de echipamente militare grele, a indicat pe Facebook Inspectoratul de stat pentru reglementare nucleară din Ucraina (SNRIU).
Cu toate acestea, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a anunțat vineri că valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și nu sunt înregistrate creșteri ale acestora.
"Monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României se realizează în permanență prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), iar rezultatele monitorizării se comunică zilnic la CNCAN. Până în momentul emiterii prezentului comunicat, valorile de radioactivitate în aer înregistrate pe teritoriul României sunt normale și corespund nivelului fondului natural de radiații", a comunicat CNCAN.
Cum vă protejezi în cazul unor radiații: staționați cât mai puțin timp în preajma unei surse de radiații; măriți distanța față de sursa de radiații; utilizați mijloace de radiații. (Citește mai mult AICI).
Fizicianul Cristian Presură a scris pe contul său de socializare că nivelul radiațiilor va reveni la normal, mai mult, că această ”întâmplare” nu ne pune în pericol.
”În primul rând centrala este dezafectată; ultimele reactoare au fost închise în anul 2000. Ce a rămas acolo este o zonă contaminată de material radioactiv; o parte din materiale au fost adunate într-un depozit. Nivelul de radiații a crescut brusc, cel mai probabil datorită 'tulburării' acestor materiale contaminate. Ce e important de știut este că vorbim de materiale contaminate radioactiv, nu de combustibil nuclear, de aceea creșterea intensității este de scurtă durată și radiațiile vor reveni la normal. Ceea ce contează este nu numai nivelul de radiații dar și timpul în care acestea acționează, iar acesta este scurt, de aceea impactul nu este mare. Pentru țări ca România întâmplarea nu pune un pericol”, a explicat Cristian Presură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu