Ce este normal? Este normal să vă faceți griji în timpul momentelor de stres. Dar unii oameni se simt tensionați și anxioși zi de zi, chiar și când n-au de ce să fie. Când starea aceasta durează timp de 6 luni sau mai mult, poate fi o tulburare de anxietate generalizată și mulți oameni nu știu că o au. Ceea ce însamnă că nici n-au parte de tratamentul care le face viața mai bună.
Principalul simptom al anxietății este un sentiment constant și exagerat de tensiune și îngrijorare. Este posibil să nu puteți identifica un motiv care să vă fi declanșat starea. Sau vă puteți îngrijora prea mult pentru lucruri obișnuite, cum ar fi facturile, relațiile sau sănătatea dumneavoastră. Starea vă deranjează somnul și întunecă gândi. De asemenea, vă puteți simți iritabil din cauza lipsei de somn sau a anxietății în sine.
Simptomele fizice ale anxietății
Această stare de îngrijorare permnentă poate veni la pachet cu mai multe simptome fizice, precum
- Tensiune musculară sau durere musculară,
- Dureri de cap,
- Greață sau diaree,
- Tremor sau tresăriri (când ți se zbate ochiul, spre exemplu).
Când nu se oprește
În general, e normal să te îngrijorezi când ai probleme. Dar ceea ce caracterizează tulburarea de anxietate generalizată este sentimentul că nu poți opri această stare de îngrijorare, notează specialiștii de la webmd.com. Vă va fi foarte greu să vă relaxați, chiar și atunci când faceți ceva ce vă place. Cazurile severe pot împiedica munca, relațiile și activitățile zilnice.
Cine e predispus la anxietate generalizată
Oamenii de orice vârstă pot dezvolta tulburare de anxietate generalizată, chiar și copiii. Ea tinde să apară treptat, primele simptome fiind cel mai probabil să apară la graniț dintre copilărie și adolescență. De două ori mai multe femei decât bărbații spun că au așa ceva, arată studiile.
Care sunt cauzele
Moștenirea genetică e importantă și poate da o predispoziție mai mare de a dezvolta această afecțiune dacă cineva din familie, o rudă directă, o are deja. În transmiterea și declanșarea ei sunt împlicați anumiți neurotransmițători și o pereche de structuri din creier numită „amigdalae.
Cum se pune diagnosticul
Nu există niciun test de laborator care să determine anxietatea, așa că diagnosticul se bazează pe descrierea simptomelor. Medicul dumneavoastră vă poate întreba: De ce vă faceți griji? Cât de des vă faceți griji? Anxietatea ta interferează cu orice altă activitate? Ideea e că starea poate fi o tulburare de anxietate generalizată dacă v-ați simțit anxios sau îngrijorat mai mult de 6 luni.
Cum ajuta psihoterapia
Psihoterapia este foarte eficientă în tratarea anxietății. E vorba, în mod special, de o terapie comportamentală cognitivă. Un psihoterapeut vă poate ajută să identificați gândurile și acțiunile negative cre vă declanșează starea. Vă puteți nota gândurile care duc la excesul de îngrijorare. Veți învăța, de asemenea, să vă liniștiți.
Medicamentele anti-anxietate
Medicamentele pot face parte din planul de tratament. Unele antidepresive eu efecte în reducerea enxietății. Dar, ar putea dura aproximativ 4 săptămâni ca să ajungeți să vă simți mai bine. Medicul dumneavoastră poate prescrie o benzodiazepină spre exemplu, dar unele dintre aceste medicamente prezintă un risc de dependență. Uneori, tipurile mai vechi de antidepresive pot trata tulburarea de anxietate generalizată, dacă simptomele includ depresie sau panică. Discutați cu medicul dumneavoastră despre argumente pro și contra.
Cum ai grijă de tine
Câteva schimbări simple vă pot ajuta în viața de zi cu zi ca să nu dezvoltați anxietate. Evitați cofeina, drogurile și chiar unele medicamente pentru răceală care pot stimula apariția simptomelor de anxietate. Încercați să vă odihniți suficient și să mâncați alimente sănătoase. Utilizați tehnici de relaxare, cum ar fi meditația. De asemenea, faceți exerciții fizice! Cercetările arată că activitatea fizică moderată (ca o plimbare alertă) poate fi calmantă.
Remedii din plante
Dacă vă gândiți să încercați un supliment, discutați mai întâi cu medicul pentru a afla dacă este sigur și dacă chiar vă va face bine. Kava, de exemplu, provoacă leziuni hepatice. Sunătoarea poate afecta efectele unor medicamente, inclusiv antidepresive și pilule contraceptive.
Când este mai mult decât anxietate
Persoanele care au tulburare de anxietate generalizată pot dezvolta, de asemenea, depresie, alcoolism sau dependență de droguri. Totodată, este normal ca persoanele cu această tulburare să aibă și o alta, secundară. Aici pot fi incluse tulburarea de panică, tulburarea de stres posttraumatic, tulburarea obsesiv-compulsivă și fobia socială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News