EXCLUSIV  Tot mai multe animale sălbatice apar în orașe. Oana Vasiliu: Speciile de șerpi pe care le poți întâlni în București / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @multipedia
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @multipedia

Oana Vasiliu, absolventă a Facultății de Medicină Veterinară și doctorandă la Departamentul de Parazitologie, a fost invitată la emisiunea DC Anima, de pe DC News și Părinți și Pitici. 

Animalele sălbatice care trăiesc în orașe sunt adesea specii adaptabile care au găsit modalități de a supraviețui și chiar de a prospera în mediul urban. Și în București există diverse specii de animale cu care ne putem întâlni și, de multe ori, aceste întâlniri creează îngrijorări în rândul populației. Oana Vasiliu a vorbit despre acest subiect. 

„Cam care sunt animalele sălbatice cu care ne putem întâlni în oraș?”, a întrebat Tudor-Tim Ionescu.

„La centru primim undeva la 3000-3300 de animale sălbatice. Aici au fost incluși și câțiva porumbei, dar cele mai comune specii sunt cele pe care le știe toată lumea: ciori, pescăruși, arici foarte des din București, avem undeva la 100 de exemplare pe an, lilieci, vulpi.

De obicei, de vulpi, bursuci și alte animale mai mari auzim mai des pentru că se mediatizează foarte mult în momentul în care apare un individ, dar, ca număr, sunt mult mai mulți arici în București decât vulpi. Dar aricii sunt drăguți, oamenii s-au obișnuit cu ei prin curtea blocului, în schimb, când apare o vulpe e complet altfel de reacție din partea publicului.

La fel și în cazul unui șarpe. Șerpii se află pe zona Bucureștiului dinainte să existe Bucureștiul, doar că, din când în când, ajung să fie văzuți și se creează nebunie.”, a spus Oana Vasiliu.

 

2. Sursa foto... (porumbei-bucuresti_47813300.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @frimufilms

 

Sunt șerpi veninoși în București?

„Avem mai multe specii de șarpe. Cred că noi am avut vreo 5 specii de-a lungul timpului din București. Sunt mai multe, dar niciuna dintre ele nu este veninoasă. Nu avem vipere în București. Avem șerpi de apă, șerpi de casă, șarpe rău, dar nici el nu e veninos, doar are mai multă personalitate.”, a spus Oana Vasiliu. 

„Ce putem să facem în momentul în care vedem un animal sălbatic în oraș, sau poate chiar și în afara orașului, ca să-l respectăm?”, a întrebat Tudor-Tim Ionescu. 

„Din păcate, oamenii, de multe ori, le fac rău încercând să le ajute. Cel mai bine e să nu intervenim până nu știm exact despre ce e vorba acolo. E bine să dea un telefon nouă - centru de reabilitare, ori unui alt centru, unui biolog, cuiva care are idee care este comportamentul normal al acelui animal în natură. Adică dacă vedem un pui pe jos, unii au nevoie de ajutor. De exemplu, drepnelele, sunt niște păsări insectivore care nu se pot ridica de la sol, care ajung din când în când pe sol și ele nu trebuie lăsate acolo. Dar în 90% din cazuri părintele se îngrijește de puiul respectiv.

Ce recomandăm noi este să nu se facă decizii emoționale, fiindcă în momentul în care vezi un pui de bufniță cu ochișori mari care se uită la tine, e foarte ușor să nu mai ai rațiunea ca primă voce în minte și să vrei să-l iei de acolo, să-l duci acasă, să-i dai de mâncare.", a spus Oana Vasiliu la emisiunea DC Anima, de pe DC News și Părinți și Pitici. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel