Cercetătorul Costel Vânătoru de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru DC News, despre dăunătorii agricoli din România. Acesta e menţionat şi un cuvânt dur: bioterorism!
Invitat la emisiunea „Ce se întâmplă“, la DC News, Costel Vânătoru a explicat modul în care tot mai mulți dăunători au ajuns în culturile din România în ultimii ani:
"Există tot soiul de teorii ale conspirației și ar fi bine să demontăm ceea ce e doar o teorie și să aprofundăm ceea ce nu pare a fi o teorie și e un lucru care e perfect posibil. Există, de pildă, război biologic în zona agricolă? Fie prin dăunători foarte rezistenți, creați rezistenți, sau deveniți rezistenți, ori prin alte culturi care au un randament foarte bun, dar odată ce le pui au proprietatea că distrug cam totul în jurul lor ca să devii dependent de ele. Există astfel de situații?“, a întrebat Răzvan Dumitrescu.
"Sigur că da, există și putem vorbi, fără să forțăm nota, de bioterorism. Sigur, cu mai multe conotații. Importăm o sămânță, ne bucurăm că am adus sămânța în România, însă putem aduce împreună cu ea și o boală sau un dăunător. Așa s-a întâmplat că, în România, să ne căptușim în timp cu mulți dăunători și cu foarte multe boli, dăunători și boli care nu pot fi tratați nici măcar pe cale chimică, dar să vorbim de culturi bio și de tratamente biologice. Știm duritatea substanțelor chimice și în anumite situații chiar se exagerează cu dozele.
Ar trebui să ne uităm la gândacul de Colorado, care a apărut în România după anii '50. Apoi a fost și lăcusta marocană, care a fost bine combătută, dar gândacul de Colorado îl avem. Orice fermier care vrea să cultive cartofi, atunci când își face fișa, neapărat trebuie să prindă și substanțele de combatere a acestui dăunător pe care îl găsim prezent în cultură. Vedem substanțe care spun că ele combat întru totul gândacul de Colorado. Da, dar combaterea lui la nivel național nu a putut fi realizată până în prezent.
După aceea avem dăunători noi, recenți. Mă gândesc la Tuta Absoluta, un dăunător care atacă în special tomatele și pentru care nu există niciun fel de tratament chimic. Sigur, în piață au apărut comercianți care promit că tratamentul lor combat acest dăunător, însă în realitate lumea științifică ...“, a spus Costel Vânătoru.
"Dar cum a apărut dăunătorul ăsta? Apare din senin?“, a întrebat Răzvan Dumitrescu.
"Avem o problemă serioasă. El a fost semnalat prin 2006, pe la Satu mare, cu niște importuri de tomate. Alții au dat vina pe ambalaje, dar cert este că a fost adus din import. Se presupune că din Spania. În 2010 a fost semnalat pe o scară mai largă și aproape de 2020 a fost declarat. La 10 ani după ce s-a extins la scară națională, atunci l-am declarat și noi.
Acum vorbim de viroze, de viruși periculoși. Spre exemplu virusul ruhos al tomatelor. Sunt semnale clare că el este prezent în România și că se manifestă numai pe tomate, dar nu este încă declarat. Avem o încetinire în a recunoaște că avem o boală sau un dăunător în România și de aceea nici nu luăm măsurile la timp, ca să putem să prevenim extinderea sau dacă ar fi posibil să nu-l lăsăm deloc să se dezvolte“, a adăugat Costel Vânătoru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News