În pofida creșterii veniturilor, numărul restanțierilor la bănci este din ce în ce mai mare.
Conform Buletinului lunar transmis de Banca Națională a României (BNR), în anul 2020, BNR număra sub 160.000 de români cu restanțe de peste 30 de zile la bănci și alți 20.100 de restanțieri la IFN-uri. Sumele restante erau în valoare de aproximativ 18 miliarde de lei, respectiv 3,6 miliarde de euro).
La finalul anului 2024, numărul restanțierilor a crescut la 240.000 de persoane. Sumele datorate și nerambursate sunt de aproximativ 18 miliarde de lei, conform buletinului BNR.
BNR a comunicat vineri buletinul lunar, ce include și cifre referitoare la întârzieri privind plata creditelor. Suma de 3,6 miliarde de euro este reprezentată de restanțe pentru cei împrumutați la bănci și la IFN-uri.
Sumele sunt împărțite astfel: 1 miliard de euro sunt datorii la credite în euro, 1 miliard de euro reprezintă datorii la împrumuturi făcute în lei, iar 0,6 miliarde de euro este credit în dolari americani sau în alte valute.
Cele mai multe restanțe sunt din categoria ”peste 90 de zile de întârziere” ori ajunse deja la ”recuperatorii” de datorii. Restanțele care sunt mai mari de 30 de zile înregistrate de persoanele fizice sunt raportate de Biroul de Credit, pe baza datelor transmise de instituțiile de credit și de instituțiile financiare nebancare participante la Sistemul Biroului de Credit. În contextul acestor raportări, suma restantă înregistrată de Biroul de Credit este valoarea datoriei restante (principal, dobândă și dobândă penalizatoare) aferente creditului respectiv, care este exprimată în valuta creditului, a transmis Banca Națională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci