Până în anul 2026, toţi copiii cu malformaţii cardiace ar putea fi operaţi în România.
Potrivit datelor oficiale, peste 1.000 de copii se nasc anual cu malformaţii cardiace, iar dintre aceştia, 600 sunt operaţi în ţară prin proceduri chirurgicale, alţi 200, prin proceduri intervenţionale. Aproximativ 120 de copii cu urgenţe majore merg în străinătate. Mortalitatea generală este sub 5%, faţă 6-7% la nivel mondial, a subliniat ministrul într-o conferinţă de presă, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Sklodowska Curie" din Bucureşti.
Copiii români cu malformaţii cardiace sunt operaţi în centrele din Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că doar cazurile grave merg în străinătate, prin completarea formularului E112, ceea ce înseamnă că intervenţia chirurgicală este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
"Accesul la servicii de sănătate, în special pentru copii, este esenţial, influenţează scăderea mortalităţii infantile, dar pregătirea este foarte complexă. Ne dorim să găsim cele mai bune soluţii încât să-i păstrăm în sistemul public şi să rezolvăm problemele de sănătate ale oamenilor", a spus Alexandru Rafila.
"Ce am făcut noi? Am făcut 1.148 de operaţii la "Marie Curie", cu 14%-15% urgenţe neonatale. Aceşti copii trebuiau să fie transferaţi în străinătate, altfel mureau", a spus medicul Tammam Youssef de la clinica din San Donato, cel care a ajutat la perfecţionarea medicilor români:
Ministrul sănătăţii şi reprezentanţii Spitalului de Copii "Marie Curie" susţin că până în 2026, toate cazurile de copii cu malformaţii cardiace ar putea fi operate în România.
Peste 140 de specialişti sunt pregătiţi în România şi în Italia în baza unui protocol între Ministerul Sănătăţii şi Clinica din San Donato. Înţelegerea mai este valabilă un an cu posibilitatea de prelungire. În acest moment, pe lista de aşteptare sunt nouă copii cu malformaţii cardiace care urmează să fie operaţi.
Citește și:
Conf. Doru Herghelegiu (Sanador): E o rușine să nu avem în România, măcar un centru care să asigure, în mod constant, asistența medicală necesară copiilor loviți de soartă / video
Conf. Doru Herghelegiu, Director Spitalul Clinic SANADOR, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru DC News, a vorbit despre lipsa unui centru care să asigure, în mod constant, asistența medicală necesară copiilor cu malformații cardiovasculare.
"Eu prin natura profesiei, fiind obstetrician și calificat în medicină materno-fetală, sunt dintre cei care luau prima dată contact cu feții în uterul mamei având aceste malformații. Noi diagnosticăm aceste cazuri și, din nefericire, de-a lungul anilor, mare parte din aceste cazuri diagnosticate de noi și care beneficiau de chirurgie cardiacă în perioada neonatală sau în primii ani de viață, nu reușeau să beneficieze de progresul medicinei în acest segment al chirurgiei.
După cum am menționat, în capitala țării, nu există niciun astfel de centru care să funcționeze în mod continuu, permanent. Toate încercările făcute nu s-au finalizat până în acest moment. Singurul centru din țară care lucra, cât de cât, mai constant, era cel de la Târgu Mureș. Din acest motiv, odată cu venirea profesorului Victor Costache în spital, am făcut acest pas dificil de a încerca, pe lângă chirurgia cardiacă a adulților pentru care suntem foarte pregătiți și bine dotați, să facem măcar din când în când, un număr de copii cu malformații cardiace." Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci