Italienii în vârstă de peste 50 de ani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului, conform unei noi legi care a intrat în vigoare sâmbătă.
Publicitate
Cei care nu s-au vaccinat încă au primit o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru. De la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a doua doză sau o injecţie de rapel, deşi au avut ocazia să o facă, vor fi amendaţi cu 100 de euro, transmite Agerpres.
Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini.
Începând cu 15 februarie, cei din această categorie de vârstă vor trebui, de asemenea, să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi, dacă nu pot face acest lucru, vor fi obligaţi să lucreze la distanţă. Angajaţii sub 50 de ani pot să prezinte şi un test cu rezultat negativ. Cei care încalcă măsurile riscă amenzi între 600 şi 1.500 de euro. Introducerea vaccinării obligatorii pentru persoanele în vârstă a stârnit reacţii mixte în ţară.
Comitetul Comun de Vaccinare şi Imunizare (JCVI) din Marea Britanie nu crede că este deocamdată necesar să se administreze cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 populaţiei de peste 65 de ani, având în vedere că actuala doză booster continuă să ofere o protecţie puternică împotriva infectării cu noua variantă Omicron, relatează sâmbătă EFE, potrivit Agerpres.
Potrivit ultimelor date ale Agenţiei britanice de securitate sanitară, pentru populaţia britanică de peste 65 de ani protecţia împotriva spitalizărilor pentru COVID-19 continuă să fie de 90 % la trei luni după administrarea dozei de supra-rapel, sau booster. În ce priveşte protecţia pentru populaţia vaccinată cu ambele doze, aceasta scade la 70 % după trei luni şi la 50 % la şase luni după vaccinarea cu schema completă.
În baza acestor date, experţii din cadrul JCVI au recomandat guvernului britanic să continue programul de vaccinare cu doza booster a tuturor adulţilor din ţară, în loc să administreze cea de-a patra doză categoriilor vulnerabile, precum vârstnicii de peste 80 de ani sau rezidenţii din căminele pentru bătrâni. "Datele actuale arată că doza booster continuă să ofere niveluri înalte de protecţie împotriva formelor severe ale bolii, inclusiv pentru grupurile de vârstnici şi pentru cei vulnerabili", a declarat preşedintele JCVI, Wei Shen Lim.
Expertul a precizat că membrii comitetului au concluzionat că nu există o necesitate imediată de introducere a celei de-a doua doze booster şi că acest lucru va fi revizuit în timp, subliniind că actualele datele actuale sunt "amplu încurajatoare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu