Aproximativ 45 de țări și instituții se întâlnesc la Paris luni (21 noiembrie) pentru a angaja ajutoare de milioane de euro pentru Moldova, pe măsură ce se temerile acestora sunt în creștere din cauza destabilizării continue pe fondul conflictului din Ucraina.
Publicitate
Moldova a resimțit efectele creșterii prețurilor la alimente și energie și a miilor de refugiați sosiți în țara de aproximativ 2,5 milioane de oameni, care a primit mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară, scrie Euractiv.
În mare măsură dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei, Moldova se confruntă cu mai multe dificultăți cu sosirea iernii, iar Moscova tăind aprovizionarea cu gaze naturale cu aproximativ 40%, afectând capacitatea sa de a furniza suficientă energie electrică populației sale.
Moldova, acum țară candidată la UE, făcea parte din fosta Uniune Sovietică. O parte din teritoriul său, Transnistria, este ocupată de separatiști susținuți de Moscova.
”Moldova este direct afectată deoarece depinde de sursele de energie rusești și este o țară care are o parte din teritoriul său controlată de soldați ruși, așa că este deosebit de vulnerabilă”, a declarat reporterilor un diplomat francez într-un briefing.
Conferințele donatorilor de la Berlin și București la începutul acestui an au înregistrat angajamente în total aproximativ 1,3 miliarde EUR.
Ajutorul va fi folosit pentru a sprijini bugetul Republicii Moldova și aprovizionarea cu energie electrică, precum și costurile pentru găzduirea a mii de refugiați ucraineni.
Citește și:
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a reacționat după ce Rusia a lansat astăzi circa 100 de rachete asupra infrastructurii civile și energetice ale Ucrainei.
„Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni. Condamnăm cu fermitate acest nou atac - cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația. Războiul trebuie oprit!”, a scris președintele.
Rușii au bombardat infrastructura critică din Ucraina. În urma cestor atacuri, mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi numeroşi consumatori din Chişinău, capitala Republicii Moldova, au rămas marţi fără energie electrică.
"Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat. Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată Republica Moldova", a anunţat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale al republicii, Andrei Spînu, potrivit Agerpres.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu