Reţelele de socializare folosesc un algoritm automatizat de moderare, astfel încât postările care conţin anumite cuvinte sunt şterse sau ascunse, iar utilizatorii pot fi chiar interzişi. Internauţii au găsit, însă, o metodă prin care să "ocolească" algoritmul. Noul limbaj se numeşte Algospeak şi ajută la evitarea cenzurii pe reţelele de socializare.
Algospeak reprezintă un amestec între cuvintele algoritm şi speak (n.r. limbaj) şi mai poartă denumirea de "înlocuitor de limbaj". Concret, e o formă de jargon online, iar în SUA a fost descris ca "o auto-cenzură lingvistică". Scopul principal al acestui tip de limbaj este evitarea moderării automate de pe reţelele de socializare.
Spre exemplu, în 2022, Forbes scria că aproape o treime dintre utilizatorii americani de social-media folosesc "emoticoane sau fraze alternative" pentru a evita moderarea de conţinut.
Un profesor de educaţie... intimă din SUA, Evie Plumb, şi-a pierdut în iulie 2023 contul de TikTok după ce algoritmul de moderare a decis că aceasta foloseşte cuvinte care nu corespund cu politica reţelei de socializare.
"Mai multe clipuri video au fost fie şterse complet, fie ascunse. Şi vorbeam despre teme complet nevinovate, lucruri esenţiale pentru sănătatea oamenilor. Aşa că am început să cenzurez anumite părţi ale corpului în discurs", a declarat aceasta, conform ijnet.org.
Iar aceasta nu este singura care a avut de-a face cu algoritmii de moderare de pe reţelele sociale. Tik Tok şi Instagram au fost transformate în arene unde creatorii de conţinut se chinuie să fie mai inteligenţi decât algoritmii care nu înţeleg contextul şi care nu au cunoştinţe despre nuanţe pentru a distinge între conţinut dăunător şi cel educaţional. Astfel, apariţia acestui Algospeak arată o tensiune în creştere între creatorii de conţinut şi algoritmii platformelor de pe reţelele de socializare.
"Algoritmii învaţă repede, aşa că dacă pui o cifră în loc de o literă într-un cuvânt, nu va dura mult până când algoritmul îşi va da seama ce vrei să spui. Aşa că oamenii s-au orientat către noi coduri, imagini sau chiar gesturi pentru a comunica un lucru", a declarat dr. Daniel Klug, co-autor al unuia dintre primele studii academice despre acest fenomen.
Cel mai cunoscut exemplu de algospeak este înlocuirea cuvântului din limba engleză kill (n.r. a ucide) cu unalive. Care înseamnă acelaşi lucru, dar care nu mai atrage atenţia algoritmului de moderare. Cele mai multe cuvinte din algospeak fac referire la relaţii intime, pandemie, materiale pentru adulţi sau diferitele tipuri de gen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu