Conducătoarea Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din România, dr. Miljana Grbic, a făcut o prezentare pe larg a amenințărilor pe care le aduce cu sine rezistența la antibiotice, în cadrul unei conferințe marca DC NEWS și DC MEDICAL.
Organizația Mondială a Sănătății consideră că rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței sanitare mondiale, a securității alimentare și a dezvoltării societății, a explicat dr. Grbic în conferința „Conștientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19” moderată de jurnalistul Val Vâlcu.
„Nu putem să ignorăm realitatea și circumstanțele în care ne aflăm acum, vorbim despre pandemia Covid-19. Această experiență pe care o avem în acest moment poate să fie folosită pentru a milita puternic pentru rezolvarea rezistenței la antibiotice (AMR)”, a spus dr. Grbic.
„Cum să facem acest lucru? Trebuie să ne asigurăm că folosim antibioticele în mod corect și eficient, prima oară în asistența medicală primară, mai apoi în prevenirea și controlul bolilor infecțioase, care include la rândul său instruire corespunzătoare pentru personalul medical. De ce mai avem nevoie în această privință sunt provizii de prevenirea și controlul bolilor infecțioase precum echipamentul de protecție personală”, a continuat membra OMS.
„OMS a derulat studiu menit să înțeleagă comportamentele oamenilor din țările europene. La întrebarea referitoare la utilizarea de antibiotice în prevenirea Covid-19, automedicația raportată în ultimele 7 zile apărea la între 6% și 46% din participanți. 79%-96% din respondenții care au folosit antibiotice cu 7 zile în urmă au spus că nu au fost infectați cu coronavirus, iar până la 8% au raportat că au avut o infecție severă”, a indicat conducătoarea Biroului OMS România.
„Mai ales în această pandemie, situația legată de AMR ar putea fi chiar înrăutățită, pentru că unele simptome ale Covid-19 par că sunt infecții bacteriene. Să mai spun că doar 8% dintre pacienții Covid-19 internați au infecții bacteriene sau fungice, dar 72% dintre ei primesc tratamente antibiotic”, a adăugat medicul.
„Trebuie să ne aducem aminte de abordarea «o singură sănătate». Această strategie înseamnă că toată lumea trebuie să-și joace rolul împotriva rezistenței antibiotice. Astfel, antibioticele nu au ce căuta în producția de carne decât în cazul în care sunt necesare pentru sănătatea animalelor. Este nevoie și de prevenirea eficientă și controlul corect al infecțiilor din unitățile sanitare prin igiena corectă a spitalelor”, a explicat dr. Miljana Grbic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News