EXCLUSIV  Totul despre antibiotice. Rezistența îngrijorătoare, riscuri și tratament corect. Dr. Codruț Sarafoleanu, avertisment. "90% din infecţii sunt virale, dar românii preferă antibioticul"

Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, Medic Primar ORL, a făcut precizări legate de modul de administrare a antibioticului. Acesta a vorbit și  despre riscuri, dar și despre cum se tratează corect o infecție sezonieră.

„Contextul este foarte clar, avem și de la OMS amenințare globală, vor fi în 2050 foarte multe decese care se datorează rezistenței la antibiotice și infecțiilor care nu vor mai fi putea tratate cu antibiotice obișnuite. 90% din infecțiile respiratorii sunt virale, cu toate acestea românii și nu numai preferă antibioticul. Zece milioane de rețete cu antibiotice pe an direcționate în Europa către infecții virale. Dacă ne uităm pe datele ECDC 2021-2023 și Biroul Regional OMS, locul 1, România are rezistență la Pseudomonas aeruginosa la combinații de mai multe de trei grupe antimicrobiene. Locul 1, 36% rezistența la macrolide a Streptocoului pneumoniae și locul 2 la Stafilococul auriu Meticilin rezistent.

Cele mai frecvente simptome care au dus la antibioterapie sunt roșu în gât și secrețiile în nas. 40,2% dintre români au luat antibiotic pentru afecțiuni respiratorii în ultimele 6 luni și 55% pentru gripă și răceală, cei mai mulți sunt în grupul de vârstă 55-64 de ani.

Vorbim de nivel de informare și educație medicală, 52% dintre pacienți au spus că antibioticele ucid virusurile, 46% cred în continuare că sunt eficiente în răceală și în gripă și doar un procent foarte mic consideră că rezistența la antibiotice este chiar o problemă.

Cum și-au procurat antibioticele, din păcate două treimi spun că au luat antibioticul prin prescripție medicală. Eu înțeleg medicina defensivă că asta este situația în care ne aflăm dar nu putem chiar mulțumii pacientul la fiecare vizită că trebuie să plece cu o rețetă și mai ales de antibiotic din cabinetele noastre” a precizat Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, Medic Primar ORL, pentru conferința cu titlul Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii, organizată de DC News Media Group.

Care sunt riscurile la care se expune pacientul ?

„Sunt o serie întreagă de efecte adverse ale antibioterapiei care sunt cunoscute și dacă se și iau inutil pe lângă toate efectele adverse trebuie să avem în vedere riscul de creștere a rezistenței la microbii uzuali care infectează cavitățile respiratorii și de ineficiența unor tratamente ulterioare” a mai precizat medicul.

Cum se tratează corect infecțiile sezoniere?

„În primul rând tratamentul simptomatic este foarte important. Dau un exemplu, în SUA otita acută medie nu primește antibiotic, dacă se întâmplă asta în România ești în pericol din punct de vedere al integrității pentru că părinții sunt foarte speriați de durere, ori durerea de ureche la copil nu se tratează și nu va trece de la antibiotic. Antiinflamator, antipiretice, vitamine, tratament suportiv, picături de nas și așa mai departe. În momentul în care febra persistă peste 4-5 zile, apar alte semne care sugerează o infecție bacteriană cu siguranță trebuie să trecem la antibioterapie” a conchis Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu.

VEZI CONFERINȚA COMPLETĂ AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel