Totul despre AR 15, puşca semiautomată folosită la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Modelul a fost folosit şi la alte atentate

Captură de ecran / Foto: Video X KKMediaTingz
Captură de ecran / Foto: Video X KKMediaTingz

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale, a fost rănit la un miting electoral din Butler, Pennsylvania, după ce un bărbat de 20 de ani a tras asupra sa mai multe focuri de armă. FBI a catalogat atacul drept "tentativă de asasinat". 

Matthew Crooks, tânărul de 20 de ani identificat de FBI drept principalul suspect, a folosit o armă semiautomată AR 15. 

Aceasta este bazată pe designul Colt AR-15. ArmaLite a vândut patentul către cei de la Colt în 1959, după ce Armata SUA a respins designul armei în favoarea lui M14. După ce în 1977 cele mai multe patente pentru Colt AR-15 au expirat, mai mulţi producători au început să creeze copii ale armei sub diferite nume, colt reţinând doar numele de AR-15 şi fiind singurul producător care poate vinde arme sub acest nume. 

Între 1994 şi 2004, Comisia Federală a Armelor de Asalt a interzis vânzarea armelor tip Colt AR-15 şi a unelor derivate în SUA. 

Însă din 2010 încoace, AR-15 a devenit "una dintre cele mai iubite şi folosite arme" din SUA, conform New York Times. Puşca semiautomată AR-15 are, însă, o reputaţie nefastă, fiind asociată cu multe atacuri sângeroase din SUA. 

AR 15 poate trage până la 45 de gloanţe pe minut, iar gloanţele ies pe ţeavă cu viteze de peste 1000 km/h. 

Modelul a fost folosit şi în alte atacuri

În Uvalde, Texas, un atac sângeros într-o şcoală, dus la îndeplinire cu o armă de tip AR-15, a provocat moartea a 19 copii şi 2 profesori. Un alt atac desfăşurat cu armă tip AR-15 a avut loc în Dayton, Ohio, unde un bărbat a deschis focul asupra unei mulţimi, ucigând 9 persoane şi rănind grav alte 17, în doar 30 de secunde. 

În 2018, la Sinagoga din Pittsburg, un bărbat pe nume Robert Bowers a ucis 11 persoane şi a rănit alte 6. El era înarmat cu o puşcă semiautomată Colt AR-15 şi alte trei pistoale Glock. 

Tot în 2018, În Parkland, Florida, un tânăr înarmat cu o armă AR-15 a deschis focul în incinta unui liceu şi a ucis 17 persoane, rănind alte 17. Arma fusese cumpărată în mod legal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel