Totul despre confruntarea Biden - Trump: Dezbaterea care va decide soarta Americii

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Președintele democrat Joe Biden și fostul președinte republican, Donald Trump, se vor confrunta joi într-o dezbatere foarte așteptată, oferind alegătorilor o rară ocazie de a compara direct cei mai în vârstă candidați care au aspirat vreodată la cea mai înaltă funcție din țară, relatează Reuters.

Dezbaterea televizată de 90 de minute, prima între un președinte în funcție și un fost președinte, va fi difuzată la ora 21:00 ET (01:00 GMT vineri) pe CNN și se așteaptă să atragă o audiență uriașă. Un record de 84 de milioane de oameni a fost înregistrat în prima dezbatere a lui Trump din 2016 împotriva lui Hillary Clinton.

Risc și oportunitate

Ambii candidați intră în dezbaterea de la Atlanta cu vulnerabilități politice care prezintă un amestec de risc și oportunitate. Dezbaterea are loc mult mai devreme decât de obicei - cu peste patru luni înainte de ziua alegerilor din 5 noiembrie - și pe fundalul sondajelor naționale de opinie care arată o cursă strânsă între cei doi candidați.

Confruntarea se desfășoară într-un moment de polarizare profundă și anxietate intensă în rândul alegătorilor cu privire la starea politicii americane. Două treimi dintre alegători au spus într-un sondaj Reuters/Ipsos făcut în luna mai că sunt preocupați de posibilitatea ca violența să urmeze alegerile, la aproape patru ani după ce o mulțime de susținători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA.

Provocări legale și politice

Trump, în vârstă de 78 de ani, va urca pe scenă ca un infractor care se confruntă în continuare cu trei cazuri penale, inclusiv acuzații legate de eforturile sale de a răsturna alegerile din 2020. Fostul președinte, care a sugerat că își va pedepsi dușmanii politici dacă va fi ales, va trebui să demonstreze alegătorilor indeciși că nu reprezintă o amenințare mortală pentru democrație, așa cum afirmă Biden.

Actualul președinte, Biden, în vârstă de 81 de ani, este sub presiune intensă pentru a evita gafele verbale și pentru a oferi o performanță de dezbatere puternică, după luni de afirmații republicane că abilitățile sale mentale s-au diminuat odată cu vârsta.

Ambii candidați au puțin spațiu pentru erori, campania opoziției vrând să profite de orice greșeală ce indică o dovadă a declinului cognitiv.

Anticipări și așteptări

Aaron Kall, profesor la Universitatea din Michigan și expert în dezbateri prezidențiale, a spus că aceasta „ar putea fi cea mai anticipată și importantă” dezbatere vreodată, având în vedere apropierea cursei, polarizarea profundă a țării și potențialul pentru o gafă de durată.

Pentru Biden, în special, a spus el, un moment de confuzie sau uitare ar provoca „cicluri nesfârșite de știri” despre vârsta sa și ar alimenta speculațiile despre o posibilă înlocuire înainte de Convenția Națională Democrată din august.

Deși sondajele naționale arată o cursă strânsă, Biden a rămas în urma lui Trump în majoritatea statelor decisive și și-a pierdut recent avantajul financiar după ce Trump a fost condamnat în legătură cu plățile de mituire făcute unei actrițe porno.

Strategii și tactici

„Biden are nevoie de o schimbare a status quo-ului, iar această dezbatere este cea mai bună oportunitate a sa de până acum pentru a face asta,” a spus Jacob Rubashkin, analist de alegeri la site-ul nonpartizan Inside Elections.

„În acest moment, alegătorii privesc această cursă mai mult ca pe un referendum despre Biden decât ca pe o alegere, și acesta este un teritoriu periculos pentru el. Dar în dezbatere poate sublinia contrastul - și Trump va fi, de asemenea, în centrul atenției.”

Nici Biden, nici Trump nu sunt populari, iar mulți americani rămân profund ambivalenți cu privire la alegerile lor. Aproximativ o cincime dintre alegători spun că nu au ales un candidat, se îndreaptă către un candidat terț sau ar putea să nu participe la alegeri - conform celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos.

Reacții și opinii

„Sunt candidați oribili,” a spus Kathy Elder, o manageră de vânzări de 59 de ani, care a votat pentru Trump în 2016 înainte de a trece la Biden în 2020.

Elder va urmări dezbaterea de joi pentru a încerca să decidă în ce direcție să meargă în acest an, dar a spus că se crispează ori de câte ori aceștia vorbesc – din motive diferite.

În ceea ce-l privește pe Biden, a spus ea, „Poate să accelereze și să vorbească efectiv?” Cât despre Trump, a spus , „Ce naiba va ieși din gura lui?”

Formatul dezbaterii

Biden și Trump au făcut puține eforturi pentru a-și ascunde antipatia reciprocă. În timpul primei lor dezbateri din 2020, Trump a vorbit agresiv peste Biden, într-o performanță care a dezamăgit mulți alegători.

CNN va încerca să evite dialogul simultan prin dezactivarea microfoanelor candidaților atunci când nu este rândul lor să vorbească. Dezbaterea va avea loc, de asemenea, fără public și niciunul dintre candidați nu are voie să aducă note pregătite sau accesorii, deși vor avea un stilou și hârtie.

Teme de dezbatere

Consilierii lui Biden spun că acesta va sublinia rolul lui Trump în amenințarea accesului la avort, îl va prezenta ca un pericol pentru normele democratice și va aminti alegătorilor despre mandatul adesea haotic al lui Trump din 2017-2021. Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, Michael Tyler, a spus că dezbaterea va arăta contrastul între eforturile lui Biden de a ajuta americanii și „campania dezechilibrată de răzbunare și represalii” a lui Trump.

Consilierii lui Trump au spus că acesta se va concentra pe gestionarea de către Biden a frontierei sudice a SUA în fața unui număr record de migranți care trec ilegal, precum și pe economie, în special pe inflație, în timp ce va pune sub semnul întrebării leadership-ul său mondial în contextul războiului din Gaza și Ucraina. „Joi seara va fi o mare oportunitate pentru președintele Trump de a evidenția puterea sa în contrast cu slăbiciunea lui Joe Biden, de a evidenția recordul său de succes în contrast cu recordul de eșecuri al lui Joe Biden,” a spus purtătoarea de cuvânt a campaniei, Karoline Leavitt.

A doua și ultima dezbatere din această campanie este programată pentru septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel