Totul despre DEPRESIA postnatală: Primul eveniment dedicat sănătații mentale materne din România

Totul despre DEPRESIA postnatală: Primul eveniment dedicat sănătații mentale materne din România / Foto: Unsplash
Totul despre DEPRESIA postnatală: Primul eveniment dedicat sănătații mentale materne din România / Foto: Unsplash

Asociația Împreună în Depresia Postnatală și Secom® Healthcare Grup au organizat primul eveniment dedicat sănătații mentale materne din România

Depresia postnatală este o condiție medicală care afectează 1 din 8 mame la nivel mondial, iar în țara noastră situația este similară, potrivit experților. Pentru a crește gradul de conștientizare a acestei afecțiuni, Asociația Împreună în Depresia Postnatală (A.I.D.P.) a organizat miercuri, cu sprijinul Secom® Healthcare Group - primul eveniment dedicat sănătății mentale materne din România, transmite Mediafax.

„Din păcate, în ciuda incidenței mari, depresia postnatală este încă un subiect nediscutat în rândul mamelor care, de teamă că vor fi judecate, aleg să ascundă ori să își nege suferința. Ori recunoașterea este primul pas spre vindecare. Cred că prin acest eveniment și de altfel prin întreaga campanie ajutăm mamele, și implicit familiile lor, să recunoască această afecțiune și să ceară ajutor de la specialiști, pentru a o trata. Să mergi la psihoterapeut nu este o rușine, este o necesitate și poate fi chiar o oportunitate de a te cunoaște mai bine și de a deveni astfel un părinte mai bun pentru copilul tău,“ a spus Alina Harsan, fondatoarea Asociației Împreună în Depresia Postnatală.

Ce este depresia postnatală?

Nașterea unui copil poate declanșa un amalgam de emoții puternice, de la entuziasm și bucurie la teamă și anxietate. Dar poate avea ca rezultat și ceva la care poate nu vă așteptați - depresia, conform Mayo Clinic.

Majoritatea proaspetelor mămici se confruntă cu "baby blues" postpartum după naștere, care include în mod obișnuit schimbări de dispoziție, crize de plâns, anxietate și dificultăți de somn. Baby blues începe de obicei în primele două-trei zile după naștere și poate dura până la două săptămâni.

Dar unele proaspete mame se confruntă cu o formă mai severă și de lungă durată de depresie, cunoscută sub numele de depresie postpartum. Rareori, o tulburare extremă a dispoziției numită psihoză postpartum poate apărea, de asemenea, după naștere.

Depresia postpartum nu este un defect de caracter sau o slăbiciune. Uneori este pur și simplu o complicație a nașterii. Dacă aveți depresie postpartum, un tratament prompt vă poate ajuta să vă gestionați simptomele și să vă ajutați să vă legați de copilul dumneavoastră.

Simptomele depresiei „Baby blues”

Semnele și simptomele de baby blues, care durează doar câteva zile până la o săptămână sau două, după nașterea copilului, pot include:

- Modificări ale dispoziției
- Anxietate
- Tristețe
- Iritabilitate
- Senzație de copleșire
- Plâns
- Concentrare redusă
- Probleme de apetit
- Probleme de somn

Simptomele depresiei postpartum

Depresia postpartum poate fi confundată la început cu depresia bebelușului, dar semnele și simptomele sunt mai intense și durează mai mult timp, putând în cele din urmă să interfereze cu capacitatea dumneavoastră de a avea grijă de copil și de a vă ocupa de alte sarcini zilnice. Simptomele se dezvoltă de obicei în primele câteva săptămâni după naștere, dar pot începe mai devreme, în timpul sarcinii, sau mai târziu, până la un an după naștere.

Semnele și simptomele depresiei postpartum pot include:

- Stare de spirit depresivă sau schimbări severe de dispoziție
- Plâns excesiv
- Dificultăți în stabilirea legăturii cu copilul dumneavoastră
- Retragerea din familie și prieteni
- Pierderea poftei de mâncare sau mâncatul mult mai mult decât de obicei
- Incapacitatea de a dormi (insomnie) sau dormit prea mult
- Oboseală copleșitoare sau pierdere de energie
- Reducerea interesului și a plăcerii pentru activitățile care vă plăceau înainte
- Iritabilitate intensă și furie
- Teama că nu sunteți o mamă bună
- Disperare
- Sentimente de inutilitate, rușine, vinovăție sau inadecvare
- Diminuarea capacității de a gândi clar, de a vă concentra sau de a lua decizii
- Neliniște
- Anxietate severă și atacuri de panică
- Gânduri de a vă face rău dumneavoastră sau copilului dumneavoastră
- Gânduri recurente de moarte sau sinucidere
- Netratată, depresia postpartum poate dura mai multe luni sau mai mult.

Simptomele psihozei postpartum

În cazul psihozei postpartum, o afecțiune rară care se dezvoltă de obicei în prima săptămână după naștere, semnele și simptomele sunt severe.

Semnele și simptomele pot include:

- Confuzie și dezorientare
- Gânduri obsesive cu privire la copilul dumneavoastră
- Halucinații și iluzii
- Tulburări ale somnului
- Energie excesivă și agitație
- Paranoia
- Încercări de a vă face rău dumneavoastră sau copilului dumneavoastră

Cum poți preveni depresia postanatală?

Dacă aveți antecedente de depresie - în special depresie postpartum - spuneți-i medicului dumneavoastră dacă intenționați să rămâneți însărcinată sau imediat ce aflați că sunteți însărcinată.

În timpul sarcinii, medicul vă poate monitoriza îndeaproape pentru semne și simptome de depresie. El sau ea vă poate cere să completați un chestionar de depistare a depresiei în timpul sarcinii și după naștere. Uneori, depresia ușoară poate fi gestionată cu ajutorul grupurilor de sprijin, al consilierii sau al altor terapii. În alte cazuri, pot fi recomandate antidepresivele - chiar și în timpul sarcinii.

După nașterea bebelușului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un control postpartum timpuriu pentru a depista semnele și simptomele depresiei postpartum. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât mai devreme poate începe tratamentul. Dacă aveți antecedente de depresie postpartum, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament antidepresiv sau psihoterapie imediat după naștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel